Pénzügy

Többen dolgoztak, de nőtt a munkanélküliség

December és február között átlagosan 3 millió 794 ezren dolgoztak, 51 ezer fő­vel többen, mint egy évvel korábban. A növekedés oka az, hogy inaktív emberek – például rokkantnyugdíjasok – tértek vissza a munka világába. Ezzel együtt azonban nőtt a munkanélküliség is.

2011 decembere és 2012 februárja között a 15–64 éves korosztályból 3 millió 761 ezren dolgoztak, ami 50 ezerrel többen, mint egy éve. A korcsoport foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakit 1 százalékponttal haladta meg. A korábbi időszakhoz képest mind a foglalkoztatott nők, mind a férfiak száma azonos mértékben emelkedett. A 64 évesnél fiatalabb férfi népességből 2,16 millióan voltak foglal­koz­ta­tottak, 25 ezerrel többen, mint az előző év azonos időszakában, s ezzel népességen belüli arányuk, 1,1 száza­lékponttal, 60,8 százalékra változott. 1 millió 746 ezer nőnek volt munkája, 25 ezerrel többnek, mint egy évvel korábban. A nőket – 0,9 százalékponttal magasabb – 50,9%-os fog­lal­koz­tatási ráta jellemezte – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legfiatalabb, 15–24 éves foglalkoztatottak egyébként is alacsony létszáma az egy évvel korábbihoz képest 11 ezerrel, foglalkoztatási rátájuk 0,6 százalékponttal lett alacsonyabb, a munkával rendelkezők aránya 17,5 százalékra csökkent. A legjobb munkavállalási korú 25–54 éves, illetve az idősebb 55–64 éves foglal­koztatottak száma azonban nőtt, előbbiek esetében 1,8, utóbbiak esetében pedig 0,5 százalékpontos fog­lal­koztatási rátajavulást eredményezve.

10 ezerrel több munkanélküli

497 ezer ember volt munkanélküli a vizsgált időszakban, 11,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Az állástalanok száma 10 ezer fővel nőtt egy év alatt. Több nő vesztette el a munkáját, a férfiak munkanélküliségi rátája kissé javult: a 15–74 éves férfi népességből 273 ezren voltak munkanélküliek, (munkanélküliségi rátájuk egy év alatt 0,2 százalékponttal, 11,8 százalékra csökkent), a nőket közül 224 ezer személynek nem volt munkája, a ráta 11,3 százalék volt, (ez 0,4 százalékpontos növekedésnek felelt meg).

A munkanélküliek 16,3 százaléka nem idősebb 24 évesnél. A korcsoport 28,3 százalékos munkanélküliségi rátája 1,8 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A 25–54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak rátája 10,6 százalék volt, egy év alatt lényegében nem változott. A munkanélküliek fele (45,7 százaléka) több mint egy éve nem talál állást. A munkanélküliség átlagos idő­tartama 17,4 hónap.

Az elemző meglepődött

A várakozásoknál gyorsabban nőtt a munkanélküliségi ráta – közölte Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője az FN24-gyel. Pozitív meglepetésként értékelte azonban, hogy a foglalkoztatottak száma a szezonális hatásoknál is kisebb mértékben, 22 ezer fővel csökkent a 2011. november-januárihoz képest, míg a vártnál gyorsabban, 50,7 ezer fővel nőtt.

A munkanélküliek száma 22,7 ezer fővel emelkedett az előző háromhavihoz, míg 10,3 ezerrel az egy évvel korábbihoz viszonyítva, így az aktívak száma egy év alatt 60 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz – vélte az elemző.

Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben tovább nőhet a számuk.

A gazdaság lassulásával azonban lassulhat a foglalkoztatás éves alapú növekedése, amit egyes nagyobb elbocsátások is hátráltathatnak, így a munkanélküliségi ráta magas maradhat – tette hozzá Suppan Gergely. A tavaszi hónapoktól szezonális hatások miatt újra nőhet a foglalkoztatás, a munkanélküliségi ráta pedig nyárra 10,5-10,6 százalékra csökkenhet. Az adatok a magasabb munkanélküliségi ráta ellenére inkább pozitív meglepetést jelentenek.

KERESSEN ÁLLÁST A PROFESSION.HU-N! TÖBB EZER LEHETŐSÉGGEL VÁRJÁK!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik