Pénzügy

Gyorsétteremre is költhetjük a cafetériát

A dolgozók háromnegyede szívesen igényelne SZÉP kártyát a munkáltatójától. A kártyával már több gyorsétteremben is fizethetünk.

Mintegy 120 ezer munkavállaló igényelt Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP kártyát), a kibocsátók országszerte már több mint 9400 szállásadó- és vendéglátóhellyel kötöttek szerződést az elfogadásról. Az elektronikus kártya népszerűségét alátámasztja a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) és a kibocsátó három pénzintézet (K&H Bank, MKB Bank és OTP Bank) által rendelt friss piackutatás is, melynek eredményei szerint a megkérdezett munkavállalók háromnegyede szívesen élne az új cafetéria rendszer által nyújtott előnyökkel, és igényelne SZÉP kártyát a munkáltatójánál.

A megkérdezettek szinte mindegyike, pontosabban 95 százalékuk hallott már a cafetéria rendszer változásáról. A SZÉP kártyával kapcsolatos alapvető tudnivalókat a megkérdezett alkalmazottak fele ismerte, az említett felhasználási területek között a melegétkezés, a rekreáció és a turisztikai szolgáltatások szinte azonos arányban fordultak elő. A SZÉP Kártya használata minden bizonnyal nem okoz majd nehézséget, hiszen a felmérés azt is kimutatta, hogy a megkérdezettek döntő többsége (78,7 százaléka) rendelkezik már bankkártyával, amelyet nemcsak készpénzfelvételre, hanem vásárlásra is használ.

A kártyát igénylő munkavállalók száma február elejére már a 120 ezer főt is elérte. Őket a kutatási eredmények szerint elsősorban a biztonságos és egyszerű használat (a biztonságot a válaszadók háromnegyede, elsősorban a nők és a fővárosiak tartották fontosnak), a letilthatóság és a kényelmi szempontok győzték meg.

A legfontosabb termékelőnyök között említették, hogy kártyával a vásárlások során nem kell túlkölteni. Az internetes fizetés lehetőségét (főleg a fiatal hölgyek) és azt, hogy az eddigi különböző fajta utalványok helyett elég egy kártyát maguknál tartaniuk, szintén fontosnak tartották a válaszadók.

Gyorséttermek, ételfutárok és éttermek között is választhatnak az OTP SZÉP kártya birtokosai – derült ki a bank közleményéből. Olyan vendéglátóhelyekkel bővült az elfogadóhely-hálózat, mint a McDonald’s, a Teletál ételfutár, Interfood vagy a Wasabi étteremhálózat egyes üzletei. Emellett lehetővé vált a plasztikkártyás fizetés a CBA bizonyos üzleteiben is. Így a 100 000 OTP SZÉP-kártya-birtokos már mintegy 5000 helyen használhatja fel juttatásait.

A NÜSZ felméréséből kiderült: a munkavállalók praktikus fizetőeszköznek tartják, a munkáltatók megszabadultak az adminisztráció egy részétől, az elfogadóhelyek pedig gyorsabban jutnak hozzá a pénzükhöz, miközben a korábbiaknál jóval kisebb (maximum 1,5 százalékos) forgalomarányos jutalékot fizetnek a kibocsátó bankoknak. A rendszer további előnye lehet, hogy a lakossági vásárlások során csökken a készpénzhasználat aránya az olcsóbb és kényelmesebb kártyás fizetés javára. Összességében – a Magyar Nemzeti Bank korábbi számításai szerint – évi 100 milliárd forintot is meg lehetne takarítani, ha a kártyás fizetésekben elérnénk az átlagos európai szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik