Pénzügy

Gyorsétteremre is költhetjük a cafetériát

Durbák Ildikó
Durbák Ildikó

2012. 02. 15. 11:11

A dolgozók háromnegyede szívesen igényelne SZÉP kártyát a munkáltatójától. A kártyával már több gyorsétteremben is fizethetünk.

Korábban a témában:

Mintegy 120 ezer munkavállaló igényelt Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP kártyát), a kibocsátók országszerte már több mint 9400 szállásadó- és vendéglátóhellyel kötöttek szerződést az elfogadásról. Az elektronikus kártya népszerűségét alátámasztja a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) és a kibocsátó három pénzintézet (K&H Bank, MKB Bank és OTP Bank) által rendelt friss piackutatás is, melynek eredményei szerint a megkérdezett munkavállalók háromnegyede szívesen élne az új cafetéria rendszer által nyújtott előnyökkel, és igényelne SZÉP kártyát a munkáltatójánál.

A megkérdezettek szinte mindegyike, pontosabban 95 százalékuk hallott már a cafetéria rendszer változásáról. A SZÉP kártyával kapcsolatos alapvető tudnivalókat a megkérdezett alkalmazottak fele ismerte, az említett felhasználási területek között a melegétkezés, a rekreáció és a turisztikai szolgáltatások szinte azonos arányban fordultak elő. A SZÉP Kártya használata minden bizonnyal nem okoz majd nehézséget, hiszen a felmérés azt is kimutatta, hogy a megkérdezettek döntő többsége (78,7 százaléka) rendelkezik már bankkártyával, amelyet nemcsak készpénzfelvételre, hanem vásárlásra is használ.

A kártyát igénylő munkavállalók száma február elejére már a 120 ezer főt is elérte. Őket a kutatási eredmények szerint elsősorban a biztonságos és egyszerű használat (a biztonságot a válaszadók háromnegyede, elsősorban a nők és a fővárosiak tartották fontosnak), a letilthatóság és a kényelmi szempontok győzték meg.

A legfontosabb termékelőnyök között említették, hogy kártyával a vásárlások során nem kell túlkölteni. Az internetes fizetés lehetőségét (főleg a fiatal hölgyek) és azt, hogy az eddigi különböző fajta utalványok helyett elég egy kártyát maguknál tartaniuk, szintén fontosnak tartották a válaszadók.

Gyorséttermek, ételfutárok és éttermek között is választhatnak az OTP SZÉP kártya birtokosai – derült ki a bank közleményéből. Olyan vendéglátóhelyekkel bővült az elfogadóhely-hálózat, mint a McDonald’s, a Teletál ételfutár, Interfood vagy a Wasabi étteremhálózat egyes üzletei. Emellett lehetővé vált a plasztikkártyás fizetés a CBA bizonyos üzleteiben is. Így a 100 000 OTP SZÉP-kártya-birtokos már mintegy 5000 helyen használhatja fel juttatásait.

A NÜSZ felméréséből kiderült: a munkavállalók praktikus fizetőeszköznek tartják, a munkáltatók megszabadultak az adminisztráció egy részétől, az elfogadóhelyek pedig gyorsabban jutnak hozzá a pénzükhöz, miközben a korábbiaknál jóval kisebb (maximum 1,5 százalékos) forgalomarányos jutalékot fizetnek a kibocsátó bankoknak. A rendszer további előnye lehet, hogy a lakossági vásárlások során csökken a készpénzhasználat aránya az olcsóbb és kényelmesebb kártyás fizetés javára. Összességében – a Magyar Nemzeti Bank korábbi számításai szerint – évi 100 milliárd forintot is meg lehetne takarítani, ha a kártyás fizetésekben elérnénk az átlagos európai szintet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.