Az egészséges dolgozóval jól jár a munkaadó

Az idei évtől a munkáltatók adómentes juttatásként adhatják dolgozóiknak a visszavásárlási értékkel nem rendelkező egészségbiztosítást.

Korábban a témában:

Noha 2012-ben a munkáltatók gyakran a bérkompenzáció részeként alkalmazzák a cafetériát – ami miatt az egészségbiztosítás jelenleg nem versenyezhet a készpénz-helyettesítő juttatásokkal –, számos nyomós érv indokolja, hogy a cégek ezt az elemet is vegyék számításba cafetéria rendszereik kialakítása során – derül ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elemzéséből.

Ez a jutatatás teljesen adómentes, ráadásul – más cafetéria elemmel ellentétben – nem csupán évi 500 ezer forintig, hanem korlátlan mértékben vonatkozik rá a kedvezmény. A biztosítók körében máris megindult egy olyan termék- és szolgáltatásfejlesztési folyamat, amely egyre szélesebb és kedvezőbb szolgáltatási kört biztosít a biztosítottak számára. A közelmúltig csupán bizonyos helyzetekre (például műtéti térítés, kórházi napi térítés az emelt szintű kórházi ellátás után, rettegett betegségek esetén) lehetett úgynevezett összegbiztosításokat kötni – amely vagy fedezte a biztosítási esemény kapcsán a teljes összeget, vagy annak csak egy részét.

Az egészségügyi ellátások túlnyomó része azonban a járóbeteg-ellátás körébe tartozik. Az újabb egészségbiztosítási konstrukciók már a szűrés, a járóbeteg-ellátás és a diagnosztika területén található szolgáltatások valós költségeit fedezik, akár felső limit nélkül. Eközben a kórházi ellátásban is térítenek egyes kiemelt szolgáltatásokat a megvásárolt csomagtól függően. Fontos elemük a megelőzés, az éves szűrés, amelynek keretében egy időpontban számos vizsgálat zajlik le kulturáltan, sorban állás és fizetés nélkül – az ügyfélnek nincs előfinanszírozási kötelezettsége sem, és a hálapénzzel sem kell foglalkoznia. Ráadásul a csomagok az ügyfél családjára is kiterjeszthetők, illetve családi csomagengedmények is igénybe vehetők.

Kedvező a cégeknek is

„Ma, amikor a bérek nettó értékének megőrzése is sokszor nehézséget okoz a cégek számára, a munkavállalókat is nehezebb olyan juttatások felé terelni, amelyek nem kvázi készpénzként funkcionálnak, mint az étkezési, közlekedési és egyéb, a havi rezsit tehermentesítő hozzájárulások” – magyarázza Pászka Zsuzsa, a FBAMSZ elnökségi tagja. „Ám éppen emiatt ez utóbbiakat a munkavállaló gyakorlatilag a bér részeként kezeli, természetesnek veszi. Ezért az egészségbiztosítással hosszabb távon sokkal könnyebb a törődő vállalat képét kialakítani, és ezzel a lojalitást növelni a dolgozókban.”

A lojalitás megteremtése mellett szintén fontos előny a munkáltató számára, hogy az aktív betegségmegelőzés kevesebb kieső munkaidőt eredményez.

Egészségpénztári hozzájárulást eddig is sok cég fizetett a dolgozóinak. Nekik az adómentessé vált egészségbiztosítás kedvező alternatíva lehet a hasonló célokra alkalmas, ám mintegy 30 százalékos adóvonzattal rendelkező pénztárakkal szemben, amelyek ráadásul szintén abba a juttatási körbe tartoznak, ahol összesen évi 500 ezer forintig jár csupán kedvezmény. Az egészségbiztosítások díja értelemszerűen az életkorral változik, egy 30 éves ügyfél számára már havi 6-7 ezer forintért is elérhetőek. A csoportosan megkötött biztosítás költsége ráadásul sokkal kedvezőbb az egyéni díjaknál.

„Illúzió volna feltételezni, hogy az egészségbiztosítások egy-két éven belül domináns elemét képezik majd a cafetéria juttatásoknak. A vállalati cafetéria rendszerek kialakítása során azonban már most érdemes minden munkáltatónak számolnia ezzel az elemmel is, hiszen számos olyan, főleg hosszabb távon érzékelhető előnyt biztosít, amelyeket más juttatásokkal nem vagy sokkal kevésbé hatékonyan lehet elérni” – teszi hozzá a FBAMSZ szakértője.

Ajánlott videó mutasd mind

Afrikai meleg tör Magyarországra

Húsz fok feletti meleget hoz a kései vénasszonyok nyara, de a hétvégén komoly viharokkal fizethetjük meg az árát – tipikus nyári időjárási helyzet alakul ki hazánkban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.