Pénzügy

Mi lesz a béren kívüli juttatásokkal?

A munkaadók 40 százaléka tervez béremelést – derült ki egy felmérésből. A válaszadók harmada azonban még tanácstalan, nem tudja, mit tegyen.

A munkavállalók igénye, a motivációs tényezők, költségcsökkentési szempont és a társadalmi felelősségvállalás egyaránt érvényesül akkor, amikor a munkáltatók a béren kívüli juttatásokról döntenek – számolt be Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója a frissen lezárult Mi lesz a bérekkel és juttatásokkal 2012-ben? kutatás adatai alapján.

A tanácsadó cég és a Nemzeti Üdülési Szolgálat együttműködésében tíz nap alatt készült országos felmérés adataiból kiderült: a 835 résztvevő szervezet több mint 40 százaléka készül béremelésre. Eközben azonban a kérdőívet kitöltő cégtulajdonosok, vezetők, HR-esek több mint negyede jelezte: számára a kutatási adatok kincset érnek, ugyanis a kiélezett gazdasági viszonyok, az év végén elfogadott adótörvények, az új minimálbér, az életbe lépett bérkompenzációs szabály és az új béren kívüli juttatási elemek (például Erzsébet-utalvány, SZÉP Kártya) miatt még nem tudják, mit tegyenek.

A béren kívüli juttatások terén is vegyes a kép – mondta a DEVISE ügyvezetője. Egyidejűleg jelen vannak a munkaerőpiacon azok, ahol már működött cafetériarendszer, s azon nem változtatnak, valamint azok is, akik csökkentik, illetve akik növelik a keretösszeget. Ugyancsak akadnak, akik megszüntetik az eddig létező elemeket, s akadnak, akik a vonzóbb adó- és járulékvonzat miatt 2012-ben első ízben tervezik bevezetni a béren kívüli juttatásokat. Mindeközben azonban a felmérés résztvevőinek harmada még mindig nem döntött, gyűjti a piaci információkat.

A bizonytalan munkáltatónak kínál segítséget a Nemzeti Üdülési Szolgálat a január 12-ei Cafeteria 2012 című, ingyenes konferenciája. A kutatás részletes eredményeiéről, így például a munkáltatók béremelési és bércsökkentési terveiről, azok mértékéről, a tervezett cafetéria-keretösszegekről és a leginkább preferált elemekről, valamint a minimálbér kigazdálkodásának módjáról, a bérkompenzáció kezeléséről is itt hallhatnak a résztvevők – közölte Dara Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik