Pénzügy

Hová mehetnek a magyarok?

Átlag felett nyitottak a magyarok a külföldi munkavállalásra: a magasabb fizetés és a karrierlehetőség miatt indulnának el – derült ki egy friss felmérésből.

A magyarok 84 százaléka vállalna más országban munkát – derült ki a világ piacvezető állásportáljait tömörítő nemzetközi szervezet, a The Network (melynek a magyar Profession.hu is tagja) és a holland Intelligence Group globális felméréséből. 66 ország 162 495 álláskeresőjét kérdezték meg. A magyar adat rendkívül magas, ugyanis a vizsgált országok átlaga szerint az emberek külföldi munkavállalási hajlandósága „csupán” 68 százalék.

A Magyarországon belüli elvándorlási kedv egy-egy állás érdekében már nagyjából megegyezik a nemzetközi átlaggal, a belföldi mobilitási hajlandóság aránya 63 százalék – a nemzetközi átlag pedig 66 százalék.

A felmérésből kiderült: az álláskeresők fele több mint 3 vagy 5 évig vállalna külföldön munkát, és több mint kétharmaduk részesíti előnyben a határozott idejű szerződéseket. A külhoni munkavállalás oka egyértelműen a magasabb fizetés, és nem utolsó sorban a karrierlehetőségek. A tavalyi adatok alapján egyértelmű összefüggés látszott az adott országok GDP-je és a külföldi munkavállalási hajlandóság között: a rosszabb gazdasági helyzetben lévő országok lakosai szívesen veszik a sátorfájukat a jobb élet reményében.

Az USA a legnépszerűbb

A magyarok legnépszerűbb célországa az Amerikai Egyesült Államok, ezt Kanada, Ausztria, majd Németország követi. A korábban rendkívül vonzó Egyesült Királyság most az ötödik helyen szerepel a listában.

Svédország, Norvégia és Svájc is előkelő helyen végzett a toplistában, de – érdekes módon – az óriási munkanélküliséggel küzdő Spanyolország is szerepel a magyarok által kedvelt desztinációk sorában. (Az Eurostat adatai szerint a munkanélküliség 21,5 százalékos volt a harmadik negyedévben Spanyolországban, így ott van a legtöbb állástalan a fejlett világban. A 45 millió lakosú országban most már majdnem 5 millió ember van állás nélkül.)

A portugálok 97 százaléka bevállalná

A szlovének kevesebb mint a fele tervezi, hogy külföldre menne dolgozni, a belföldi mobiolitási hajlandóságuk azonban ennél kicsit jobb, közel 60 százalékos. Az ukrán állampolgárok csaknem háromnegyede menne el az országából a munka miatt (belföldön viszont csak a válaszadók fele költözne). Romániában kimagaslóan nagy azoknak az aránya, akik elhagynák az országot egy állás reményében: 84 százalékuk nyilatkozott így. Az osztrákok, a szerbek és a horvátok nagyjából kétharmada vallotta, hogy bárhová (külföldre és belfödön egyaránt) elköltözne a munka miatt. (Az osztrákok belföldi migrációs hajlandósága kissé alacsonyabb, 54 százalékos.)

A portugál válaszadók 97, a luxemburgiak és a nigériaiak 94 százaléka nyilatkozta, hogy külföldön vállalna munkát. Katar és Tunézia válaszadóinak 91 százaléka is hasonlóképp mobil. A legkevésbé a lettek vállalnának külföldön munkát, mindössze a 30 százalékuk vállalkozna erre. Az USA lakosainak 48 százaléka gondolkodott azon, hogy elhagyja otthonát egy állásért. A litvánok, szlovének, kínaiak is alil-alig „mozdulnak meg” egy külföldi munka miatt – alig több mint a válaszadók fele lenne erre hajlandó.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik