Pénzügy

A kelet-európaiak miatt rúgják ki az osztrákokat?

Durbák Ildikó
Durbák Ildikó

2011. 12. 02. 12:45

Novemberben nőtt a munkanélküliek száma az osztrák fővárosban az előző év azonos időszakához képest. Elsősorban az építőiparban és a szállodaiparban dolgozóknak adták ki az útját.

Korábban a témában:

Az osztrák munkaügyi hivatal, az Arbeitsmarktservice (AMS) legfrissebb adatai alapján 2011 novemberében 6,5 százalékkal nőtt a munkanélküliség Bécsben 2010 novemberéhez képest. Az előző hónapban összesen 78 165 személy volt munka nélkül, különböző átképzéseken 24 250-en vettek részt. Az elbocsátások leginkább az építőiparban és a szállodaiparban dolgozókat érintették, közülük is inkább a férfiakat, mint a nőket. Nem változott viszont jelentősen a tartós munkanélküliek és a gyakornoki helyet kereső fiatalok száma.

Claudia Finster, az AMS Wien vezetője szerint a munkaerő-túlkínálat egyik oka, hogy most érezteti jobban a hatását az osztrák munkaerőpiac megnyitása a kelet-európai munkavállalók előtt.

építőipar (építőipar)
Elbocsátások leginkább az építőiparban és a szállodaiparban dolgozókat érintették
Fotó: Reuters

Képzett munkaerőt keresnek

A magyar Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján igen sok ausztriai munkát kínálnak a hazánkfiainak. Ezek közül többhöz nem is kell szakképzettség – többek között 50 gyártósori összeszerelőt venne fel egy osztrák cég.

A szakképzettek között leginkább a vendéglátóiparba várnak jelentkezőket – szobalányokat, szakácsokat, konyhai kisegítőket, pincéreket, illetve vasúti utaskísérőket. Mellettük az ipar is várja a magyar szakemberek jelentkezését: hegesztőket, lakatosokat. Nyelvtudás nélkül azonban nem érdemes pályázni ezekre az állásokra.

Ausztriai munkaadók az Európai Unió Foglalkoztatási Szolgálatának (EURES) honlapján 40 ezer állást hirdettek meg, melynek a negyede vendéglátás, turizmus és egyéb személyi szolgáltatásokkal foglalkozó személyzetet keres az uniós tagállamokból. Az osztrák ipari és a gyártó vállalatok pedig közel 4000 fém- és gépipari munkást, műszerészt vennének fel.

A képzetlen fiatalok nem találnak munkát

„A képzési kínálatunkkal minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy azt adjuk a vállalkozásoknak, amit keresnek: plusz kvalifikációkkal rendelkező munkaerőt” – mondja Finster.

munka (munka, )

Mivel különösen nagy arányban, 13 százalékkal nőtt a munkanélküliség azoknak a 25 évnél fiatalabb munkavállalóknak a körében, akik idő előtt abbahagyták tanulmányaikat és váltogatják a munkahelyeiket, az AMS több kutatást is elindított, hogy kiderítse, mik az erősségeik, illetve a gyengeségeik ezeknek az embereknek, valamint miért hagynak mindent abba. Foglalkoznak az emberi kapcsolataikkal is, illetve egy másik kutatás keretében olyan hozzátartozókat keresnek meg, akiknek a családtagját magatartási okból küldték el az iskolából vagy munkahelyről.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.