Pénzügy

A kelet-európaiak miatt rúgják ki az osztrákokat?

Novemberben nőtt a munkanélküliek száma az osztrák fővárosban az előző év azonos időszakához képest. Elsősorban az építőiparban és a szállodaiparban dolgozóknak adták ki az útját.

Az osztrák munkaügyi hivatal, az Arbeitsmarktservice (AMS) legfrissebb adatai alapján 2011 novemberében 6,5 százalékkal nőtt a munkanélküliség Bécsben 2010 novemberéhez képest. Az előző hónapban összesen 78 165 személy volt munka nélkül, különböző átképzéseken 24 250-en vettek részt. Az elbocsátások leginkább az építőiparban és a szállodaiparban dolgozókat érintették, közülük is inkább a férfiakat, mint a nőket. Nem változott viszont jelentősen a tartós munkanélküliek és a gyakornoki helyet kereső fiatalok száma.

Claudia Finster, az AMS Wien vezetője szerint a munkaerő-túlkínálat egyik oka, hogy most érezteti jobban a hatását az osztrák munkaerőpiac megnyitása a kelet-európai munkavállalók előtt.


Elbocsátások leginkább az építőiparban és a szállodaiparban dolgozókat érintették
Fotó: Reuters

Képzett munkaerőt keresnek

A magyar Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján igen sok ausztriai munkát kínálnak a hazánkfiainak. Ezek közül többhöz nem is kell szakképzettség – többek között 50 gyártósori összeszerelőt venne fel egy osztrák cég.

A szakképzettek között leginkább a vendéglátóiparba várnak jelentkezőket – szobalányokat, szakácsokat, konyhai kisegítőket, pincéreket, illetve vasúti utaskísérőket. Mellettük az ipar is várja a magyar szakemberek jelentkezését: hegesztőket, lakatosokat. Nyelvtudás nélkül azonban nem érdemes pályázni ezekre az állásokra.

Ausztriai munkaadók az Európai Unió Foglalkoztatási Szolgálatának (EURES) honlapján 40 ezer állást hirdettek meg, melynek a negyede vendéglátás, turizmus és egyéb személyi szolgáltatásokkal foglalkozó személyzetet keres az uniós tagállamokból. Az osztrák ipari és a gyártó vállalatok pedig közel 4000 fém- és gépipari munkást, műszerészt vennének fel.

A képzetlen fiatalok nem találnak munkát

„A képzési kínálatunkkal minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy azt adjuk a vállalkozásoknak, amit keresnek: plusz kvalifikációkkal rendelkező munkaerőt” – mondja Finster.

Mivel különösen nagy arányban, 13 százalékkal nőtt a munkanélküliség azoknak a 25 évnél fiatalabb munkavállalóknak a körében, akik idő előtt abbahagyták tanulmányaikat és váltogatják a munkahelyeiket, az AMS több kutatást is elindított, hogy kiderítse, mik az erősségeik, illetve a gyengeségeik ezeknek az embereknek, valamint miért hagynak mindent abba. Foglalkoznak az emberi kapcsolataikkal is, illetve egy másik kutatás keretében olyan hozzátartozókat keresnek meg, akiknek a családtagját magatartási okból küldték el az iskolából vagy munkahelyről.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik