Pénzügy

Hétszeresét keresi a menedzser, mint a titkárnõ

admin
admin

2011. 09. 15. 11:16

Bár az alacsonyabb keresetûek esetében a cégek magasabb emeléssel igyekeztek kompenzálni az adóváltozás miatti kiesést, a vezetõk és beosztottak közötti bérolló mégis közel 40 százalékkal tágult.

Bruttó értelemben nem változott jelentõsen a tavalyi évhez képest a vezetõk és a beosztottak közötti fizetésbeli különbség – derült ki a Hay Group éves jövedelemszint-felmérésébõl. Az idén egy magas szintû vezetõ 6,2-szer keres többet például egy titkárnõ munkakörben dolgozónál.

Ezzel értékkel Magyarország regionális összevetésben nagyjából átlagos szinten teljesít, a bérolló itt valamivel nagyobb, mint Csehországban és Szlovákiában (e két országhoz szokták hazánkat leginkább hasonlítani). A visegrádi országok közül Lengyelországban a legnagyobb a különbség: ott a menedzserek 8,5-szer keresnek többet a beosztottaknál. A számok alapján messze vagyunk a leginkább egalitárius skandináv országok háromszoros mutatójától, de nagyjából háromszoros az eltérés az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is.

Ha a számokba belekalkuláljuk az idei adómódosítás hatásait is, a különbség tovább nõ. Míg a tavalyi évben a különbözõ adókulcs csökkentette a nettó bérek különbségét, idén közel 40 százalékkal tágult az olló. 2011-ben a nettó bérek tekintetében egy vezetõ az alacsonyabb szintû munkavállalók fizetésének a hétszeresét viheti haza.
Forrás: Hay Group

Forrás: Hay Group


Az idei bérfejlesztések során a vállalatok megpróbálták kompenzálni az adóváltozás hatásait, ezért közel 1 százalékkal nagyobb emelést adtak az alacsonyabb munkakörökben dolgozóknak, mint a felsõ vezetõknek. A bérolló szétnyílását azonban így sem tudták megakadályozni – míg egy „hétköznapi” beosztott nettó bére a nagyobb emelés ellenére 0,8 százalékkal csökkent, egy vezetõé 37 százalékkal nõtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.