Pénzügy

Bombaként robbant a minimálbérterv

tamasne-szabo-zsuzsa
tamasne-szabo-zsuzsa

2011. 10. 27. 18:01

A munkavállalók aggódnak, a munkaadók nem is tudnak róla.

Korábban a témában:

A világban számos jó példa van több elemből álló minimálbérre a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke, Pataky Péter szerint. Önmagában az, hogy lesz az országos minimálbér, és a kormánynak lehetősége lesz ágazatok, régiók, munkakörök szerint ettől eltérő minimálbéreket is megállapítani, nem baj. Feltéve, hogy ezek az ágazati minimálbérek magasabbak lesznek, mint az országos – mondta.

A munkavállalók attól félnek azonban, hogy esetleg az országosnál kisebb minimálbéreket állapítanak majd meg. S ismerve azt, hogy a kormány ma sem tartja magára nézve kötelezőnek a minimálbért (a közfoglalkoztatottaknak ennél kevesebb bért állapított meg), ez sem kizárt – tette hozzá az elnök. Ha az MSZOSZ határozhatná meg a minimálbéreket, akkor a különböző tevékenységekre az országosnál magasabb minimálbéreket állapítanának meg (hasonlóan az ágazati bértarifához, például az építőiparban).

Kérdés, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban hogyan zajlik majd a konzultáció, el lehet-e ezt érni. Pataky szerint a munkáltatók biztosan nem rajonganak majd érte, ha ezt szorgalmazza a szakszervezet, de azért megpróbálják. Annál is inkább, mert bár a minimálbér és a bérminimum emelkedik (92, illetve 108 ezer forintra), a munkavállalók nettója az adójóváírás megszűnése miatt mégsem nő.

Lapunktól hallotta először Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, hogy az országostól eltérő minimálbéreket állapíthatna meg a jövőben a kormány.  Azt mondta, tudomása szerint ez a közfoglalkoztatásra vonatkozó szabály.  Az egymástól eltérő minimálbéreket azért is tartja elképzelhetetlennek, mert akkor a 2012-es bérkompenzáció is igen bonyolulttá válna – jegyezte meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.