Pénzügy

Vége az egységes minimálbérnek

Az új munka törvénykönyve végleges tervezete szerint megszűnik az egységes minimálbér.


Fotó: Kummer János

A kormány a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű minimálbért állapíthat meg – olvashatjuk a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján lévő törvényjavaslatban (az új munka törvénykönyvének végleges tervezetében).

A kormány jövőre különböző összegű minimálbéreket állapíthat meg ágazatok, régiók, munkakörök szerint, sőt, “gazdasági helyzet és a munkaerőpiac sajátosságai” alapján is különbséget tehet.

Jelenleg a magyar minimálbérrendszer csak a szakképzettség szerint tesz különbséget (minimálbér és bérminimum), illetve külön (alacsonyabb) minimábér állapítható meg a közmunkásoknak. A közmunkások minimálbérrendszere is kételemű, szakképzettség alapján differenciált.

A minimálbért és a garantált bérminimumot már nem a munkavállalók, munkáltatók és a kormány háromoldalú tárgyalása eredményeként határozzák meg évente, hanem a kormány egyedül dönt róla. A törvénytervezetben szerepel ugyan, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban folytatott konzultáció után határoznak, de ennek a testületnek csak ajánlási joga van, nem dönthetnek.

A minimálbér(ek)et a kormánynak évente lesz kötelező felülvizsgálni (jelenleg is évente történik a felülvizsgálat), de a törvényjavaslat fölhatalmazza a kormányt, hogy akár éven belül többször is változtasson.

A javaslatból nem következik egyenesen, hogy a kormány feltétlenül az eddiginél több fajta minimálbért állapít majd meg, a törvényjavaslat erre “csak” lehetőséget biztosít. Ám a józan ész szabályai szerint aligha nyújtana a tervezett szabályozás ilyen lehetőséget a kormánynak, ha annak esze ágában sem lenne ezzel élni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik