Pénzügy

Mérnököt, szakmunkást és takarítót is keresnek

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2011. 10. 21. 12:31

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) nemzetközi információs- és állásbörzét rendez szombaton Budapesten.

Korábban a témában:

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) nemzetközi információs- és állásbörzét rendez szombaton Budapesten. Az október 22-i rendezvényen ezúttal nemcsak európai uniós munkaadókkal, hanem magyar közvetítőcégekkel és munkáltatókkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Kik lesznek kint, kiknek érdemes kimenni?

Az idén 27 külföldi és magyar munkáltató, köztük állásközvetítő cégek is, 12 partnerszervezet, és 19 ország EURES szolgálata jelezte részvételi szándékát.

A Foglalkoztatási Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: az – immár hatodik – nemzetközi információs és állásbörzén a magyar munkaadók és közvetítőcégek mellett a többi között brit, holland, máltai, német, norvég, osztrák és svájci cégek várják az állást keresőket. A munkaadók keresnek többek között mérnököket, ipari szakmunkásokat, vendéglátóipari szakembereket, takarítókat és idősgondozókat.

Tanácsot is adnak a külföldi munkavállaláshoz

Az EURES-tanácsadók országuk élet- és munkakörülményeiről, munkaerőpiacuk aktuális helyzetéről informálják a hozzájuk  fordulókat. A tanácsadók számos esetben konkrét állásajánlattal érkeznek, illetve összegyűjtik a megfelelőnek ítélt pályázók  önéletrajzait, hogy továbbítsák azokat a külföldi munkaadókhoz.

Rendelkezésre állnak majd az OEP szakemberei is, akik a migráns munkavállalókat megillető egészségügyi ellátásokról tájékoztatják az  érdeklődőket, valamint a Nemzeti Pályainformációs Központ munkatársai, akik a csereprogramokról és az uniós képzési rendszerekről informálnak majd – hívja fel a figyelmet a hivatal.

Képviselteti magát az Osztrák Intézet is, szakembereik a nyelvtanulási lehetőségekről nyújtanak tájékoztatást.
Az EURES határ menti partnerségei (EURES-T Pannónia és EURES-T Danubius) is standdal várják a látogatókat, ők elsősorban az osztrák-magyar, illetve a szlovák-magyar határ menti régióban élő, illetve dolgozni kívánó álláskeresőknek tudnak segíteni.

A külföldön vállalkozást tervezőknek is jól jöhet

Az utóbbi időszak örvendetes tendenciája, hogy egyre több fiatal tervezi önálló vállalkozás alapítását nemcsak Magyarországon, hanem Európa más országaiban is – olvasható a közleményben. Nekik érdemes felkeresni a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) standját, ahol a magyar és külföldi vállalkozás-indítás feltételeiről és lehetőségeiről tájékozódhatnak.

A szervezők ezúttal is felhívják a figyelmet arra, hogy a külföldi munkavállalás egyik előfeltétele a célország nyelvének legalább alapszintű ismerete.

A börzén a látogatók meghallgathatják a kiállító szervezetek előadásait, valamint a magyarok külföldi munkavállalásáról szóló kutatás eredményeit is megismerhetik. A bemutatandó tanulmány kitér egyebek között a külföldi munkavállalás főbb trendjeire, a magyarok európai munkavállalásának jellemzőire, de vizsgálja a válság hatását és a külföldi munkavállalók hazatérésének jellemző körülményeit is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.