Pénzügy

Ausztria inkább szakembereket akar

Az információs napon az ausztriai munkavállalás rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, a börzén pedig konkrét munkalehetőségeket is kínálnak, magyar szakembereket toboroznak.

Magyar munkavállalók ausztriai kiküldetésének szabályairól, az eltérő magyar és az osztrák munkajogi szabályokról, bérekről, szabadságokról, adózásról tartanak információs napot október 21-én Szombathelyen a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban – közölte Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) Nyugat-dunántúli Regionális Képviseletének vezetője. A tájékoztatót az osztrák ÖGB Burgenland és az MSZOSZ közösen szervezi az „IGR- Jövő a határtérségben” című projekt keretében, egy hasonló már volt október 5-én Sopronban is – tette hozzá.

Május óta egész Európa nyitva áll

A szakszervezeti vezető elmondta, az Osztrák Munkaügyi Minisztérium adatai szerint tavaly május óta 26 ezerről 33 ezerre nőtt az Ausztriában legálisan dolgozó magyar munkavállalók száma, de nincs például adatuk a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatásáról.

A májusi munkaerő-piaci nyitás óta egyre több magyar cég jut munkához önállóan vagy osztrák céggel közösen Ausztriában, küldi ki dolgozóit bizonyos munkafeladatok elvégzésére. A dolgozók és a vállalkozások sem mindig vannak tisztában azzal, hogy ezekre a napokra vagy akár hetekre milyen munkajogi, adózási és egyéb szabályok vonatkoznak, ennek megismertetésében, a tájékozódásban kíván segíteni a program.

Horváth Csaba elmondta, hogy huzamosabb ausztriai munkavégzés esetén figyelembe kell venni például az osztrák minimálbérre vonatkozó előírásokat, de ugyanúgy a szabadságra és a napi munkaidő betartására – ez Ausztriában átlagban jelenleg napi 7 és fél óra –  is figyelemmel kell lenni, mint ahogyan arra is, hogy a kettős adóztatás elkerülése miatt az osztrák adózási szabályok vonatkoznak az Ausztriában megszerzett jövedelmekre.

Nemzetközi állásbörze Budapesten

Brit, holland, máltai, német, norvég, osztrák és svájci cégek mellett magyar munkaadók és közvetítõk is részt vesznek. Október 22-én a Corvin Bevásárlóközpontba (1083 Budapest, Futó u. 37–45.) várja az érdeklődőket az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES). A 6. Nemzetközi Információs és Állásbörze ideje alatt a látogatók meghallgathatják a kiállító szervezetek elõadásait, valamint a magyarok külföldi munkavállalásáról szóló kutatás eredményeit is megismerhetik.

Keresnek mérnököket, ipari szakmunkásokat (zsaluzókat, ácsokat, fûtésszerelõket, hegesztõket, elektrotechnikusokat), vendéglátó-ipari szakembereket, takarítókat és idõsgondozókat. (A teljes lista itt olvasható.) Emellett a látogatók beszélgethetnek az EURES-tanácsadókkal is, akik a rendezvény ideje alatt az egyes országok foglalkoztatási feltételeirõl, munkaerõ-piaci helyzetérõl, valamint az életkörülményekről tartanak prezentációkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik