Pénzügy

Korlátozzák az orvosok angliai munkavállalását

admin
admin

2011. 10. 07. 14:10

Megtiltja a brit kormány az angolul nem megfelelõ szinten beszélõ külföldi orvosok nagy-britanniai munkavállalását. A nõvérekkel nem ilyen szigorúak, õk nyelvtanfolyamra járhatnak.

Andrew Lansley brit egészségügyi miniszter a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusán felszólalva bejelentette: a kormány törvénymódosítást nyújt be annak érdekében, hogy külföldrõl érkezõ orvosok “tisztességes” angol nyelvtudás nélkül ne dolgozhassanak a brit állami közegészségügyi szolgálatban (NHS).

Lansley szerint ez nem diszkrimináció. A brit kormány mindig is elismerte, hogy a külföldi orvosok és ápolók milyen nagy mértékben hozzájárulnak az NHS tevékenységéhez. Az intézkedés azt jelzi, hogy a kormány “abszolút mértékben elkötelezett” a betegek biztonságának elõtérbe helyezése mellett – mondta a szakminiszter.

Munka mellett tanulnak

Az fn.hu egy Londonban élõ magyar ápolónõtõl megtudta: a munkaadója azokat a kollégáit, akik nem túl jól beszélnek angolul, beíratta egy nyelvtanfolyamra. Munka mellett kell megtanulniuk a nyelvet.

Nagy-Britanniában csaknem 90 ezer külföldi orvos dolgozik, közülük 23 ezren más EU-tagállamokból érkeztek. A szigetországban évek óta éles vita tárgya, hogy ez utóbbiak szaktudását és képzettségét az EU-elõírások alapján elvileg nem lehet külön vizsgálni alkalmazásuk elõtt, tekintettel európai uniós diplomájukra.

Az utóbbi években történt, nagy felháborodást kavaró incidensek miatt azonban a brit kormány most eldöntötte, hogy lehetõvé teszi legalább a külföldi orvosok alapos angol nyelvtudásának kötelezõ elõzetes felmérését – írta a távirati iroda. Ez eddig csak az EU-n kívülrõl érkezõ orvosok esetében volt kötelezõ, és ebbõl olyan sajátságos helyzetek adódtak, hogy az angol ajkú országokból – az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Új-Zélandból – áttelepült orvosok angol nyelvtudását a brit egészségügyi hatóságok rendszeresen ellenõrizték, a francia vagy lengyel orvosokét azonban nem.

A kedden bejelentett törvénymódosítás egyik elõzményeként egy német orvos – akirõl késõbb kiderült, hogy alig beszélt angolul – három éve egy idõs brit beteg halálát okozta, miután egy általa addig nem ismert fájdalomcsillapítóból az elõírt maximális adag tízszeresét adta be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.