Pénzügy

Partra szállnak a szakszervezetek

A rendõrség végül engedélyezte a szeptember 29-én kezdõdõ szakszervezeti D-Day összes helyszínét, így délután 3-kor a Clark Ádám téren elkezdõdik a gigantikus tiltakozó akció.

Ugyan a rendõrség elõször betiltotta (majd a bíróság döntése is helyben hagyta) a szeptember 29-re, a Clark Ádám térre tervezett ülõsztrájkot, a szakszervezetek, civil- és társadalmi mozgalmak második beadványát már engedélyezték. Így az akciósorozat 15 órától elkezdõdhet a Lánchíd budai hídfõjénél – áll az Akcióegység honlapján.

A D-Day akciósorozat tüntetései:

– 2011. szeptember 29-30. félpályás útlezárások Pécsen.
– 2011. szeptember 29. 15.00 órától 2011. október 1. 12.00 óráig Budapesten, a Clark Ádám téren ülõsztrájk.
– 2011. szeptember 30. 17.00 Társadalmi Kerekasztal a Nagy Imre szobornál.
– 2011. október 1. 14.00 órától 16.00 óráig tiltakozó Nagygyûlés Budapesten a Parlament elõtt, a Kossuth téren.
– 2011. október 1. 17.00 órától 2011. október 2. 10.00 óráig ülõsztrájk Budapesten, a Clark Ádám téren.
– 2011. október 2. 10.00 órától vonulásos tüntetés a Clark Ádám tér – Budai Vár – Széll Kálmán tér – Clark Ádám tér útvonalon.
– 2011. október 3-tól félpályás útlezárások az ország különbözõ területein.

Szeptember 30-án 17 és 18.30 óra között Budapesten a Nagy Imre szobornál, az Egymillióan a Demokráciáért Egyesület (EMD) szervezésében Társadalmi Kerekasztal beszélgetés lesz, független gondolkodók, társadalmi és civilszervezetek vezetõinek részvételével. Ez egy olyan új kezdeményezés zászlóbontása lesz, amelybõl a szervezõk országos mozgalmat kívánnak felépíteni.

„Mindenki hozzon magával még két embert!”

Az október elsejére Budapestre (a Kossuth térre és az Alkotmány utcába) tervezett tüntetést a rendõrség ugyan betiltotta, a bíróság viszont engedélyezte. Így semmilyen törvényes akadálya nincs, hogy az eredeti helyszínen a Parlament elõtt délután 2 és 4 óra között a több mint 70 szakszervezet, civil- és társadalmi szervezet összefogásával létrejött Akcióegység demonstrációját megtartsák.

A résztvevõket déltõl várják, ekkor csatlakoznak a Clark Ádám téren tüntetõk is a Kossuth téri demonstrációhoz. Buszokkal a Bajcsy Zsilinszky utcán lehet parkolni, a rendõrség által lezárt forgalmi sávban. A felhívás szerint fontos, hogy minden ember, aki elmegy az október 1-jei tüntetésre, vigyen magával még két embert és egy üres narancsleves papírdobozt.

A tüntetés után, 17 óráig engedélyt kaptak a szervezõk arra, hogy átvonuljanak a Lánchídon a Clark Ádám térre. A bíróság engedélyezett egy másik vonulásos tüntetést is, ez október 2-án 10 órától kezdõdik, a résztvevõk a Clark Ádám tér – Budai Vár – Széll Kálmán tér – Clark Ádám tér útvonalon mennek majd végig. Az Akcióegység emiatt egy virrasztásos-áthidaló demonstrációt is bejelentett a Clark Ádám térre október 1-jén 17 órától október 2-án délelõtt 10 óráig.

Október 3-án reggel 8 órától az ország különbözõ helyszínein elkezdõdnek a félpályás útlezárások. A helyszínekrõl, az akciók szervezõirõl és azok elérhetõségérõl a D-Day honlapján, valamint az Akcióegység Facebook-oldalán lehet információkat szerezni.

Sokan csatlakoztak

Mint arról már az fn.hu is beszámolt: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozik a szombati demonstrációhoz. A tüntetést négy érdekvédelmi tömörülés szervezi – jelentette be Galló Istvánné, a PSZ elnöke kedden Budapesten. A megmozduláson egyebek mellett az igazságos és méltányos közteherviselésért, a társadalmi párbeszéd visszaállításáért és az új életpályamodell szakszervezetekkel való egyeztetéséért emelik fel a szavukat.

Provokátorok kíméljenek

A szervezõk közölték: “Pártsemleges, az Alkotmánynak megfelelõ, békés demonstrációt szervezünk, ezért kérünk minden résztvevõt, ezek tiszteletben tartására!”.

Az Akcióegység azt kéri: a demonstrációkra fegyvert, szúró- és vágóeszközt, fegyverként is használható munkaeszközt senki ne vigyen magával.

A provokátorokat, ittas vagy bódult állapotban lévõ személyeket eltávolítják.

A pedagógus-szakszervezetek egyetértenek abban, hogy elég volt a megszorításokat szorgalmazó törvénykezésbõl, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagjai is ellátogatnak szombaton a Parlamenthez, és a LIGA Szakszervezetek jó néhány tagszervezete is ott lesz – jelentették be szerdán. A Szakszervezetek Együttmûködési Fóruma is szerdán közölte: szintén részt vesznek a Kossuth téri eseményen. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége is felhívást intézett a tagszervezeteihez, hogy minél nagyobb létszámban legyenek jelen a nagygyûlésen.

A Hallgatói Hálózat is csatlakozik a tüntetéshez. Az egyetemisták és fõiskolások a tandíj és a hallgatói szerzõdések bevezetése, az államilag finanszírozott helyek drasztikus csökkentése és az intézményi rendszer átszervezése ellen tiltakoznak. A Korengedményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi (KNOÉ) egyesülete is csatlakozott.

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal a Hitelkárosultakkal együtt szervezi részvételét a budapesti Clark Ádám térre 14.30-ra, majd október 1-én 13.30 órára a Kossuth térre is elmennek. Az MSZF azzal a felhívással fordult a magyar társadalomhoz, hogy változtassa a rendszerváltás utáni legnagyobb szakszervezeti-civil tiltakozássá a szeptember 29-én kezdõdõ D-Day akciósorozatot.

A követeléseik:

1. Követeljük az igazságos és méltányos közteherviselést!
2. Követeljük, hogy szüntessék be a visszamenõleges hatályú törvénykezést!
3. Követeljük, hogy a munka világában állítsák helyre a háromoldalú társadalmi párbeszéd intézményrendszerét!
4. Követeljük, hogy a munka törvénykönyvét kizárólag a szociális partnerekkel történt megegyezést követõen módosítsák!
5. Követeljük, hogy állítsák helyre a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét!
6. Követeljük, hogy a nyugdíjrendszer változásai méltányos átmenetet biztosítsanak a munkavállalóknak, az új szabályok esetenként csak az újonnan munkába állókra, illetve szolgálati viszonyt létesítõkre vonatkozzanak!
7. Követeljük, hogy az új életpályamodelleket csak a szakszervezetekkel történt megállapodásokat követõen vezessék be!
8. Követeljük a sztrájkjog visszaállítását!
9. Követeljük, hogy ne csorbítsák a szakszervezetek jogait!

A demonstrációsorozatot a demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi- és munkavállalói jogokért indította az Akcióegységbe tömörült mintegy 70 szakszervezet, civil- és társadalmi szerv. Közülük többen jelezték, a munkavállalók közül sokan csak azért nem mennek el, mert félnek. Ultimátumot kaptak a fõnöküktõl: ha demonstrálnak, kirúgják õket. Volt olyan polgármester, aki közölte a munkatársakkal: „el lehet menni szombaton tüntetni, de akkor hétfõn nem kell bejönni”. Azok pedig, akiknek a demonstráció és a munkahely között kell választani, inkább meggondolják, hogy részt vesznek-e az eseményen.

A D-Day elnevezéssel a szövetségesek normandiai partraszállására utalnak, arra a napra, amely végül elhozta Európába a békét a II. világháború során. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, aki emellett az Akcióegység Operatív Törzs egyik vezetõje korábban közölte: az akciók határozatlan idejûek, addig folytatják, amíg el nem érik a céljaikat, és amíg nem tudják a kormányt, a döntéshozókat befolyásolni; a helyzetet folyamatosan értékelik majd, egy pont teljesülése még nem jelent gyõzelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik