Pénzügy

Ki találhat munkát?

A gyártó szektorban és a vendéglátóiparban a legjobbak az álláskeresők lehetőségei, hiányszakma a mérnök, a szakképzett munkás (például a szerszámkészítő), de a szakács is. 2011 harmadik negyedévében Magyarországon egy kicsivel több cég akar új munkatársakat felvenni, mint ahányan elbocsátásokra készülnek – derült ki egy friss felmérésből.

Négy munkaadó közül három nem tervez változásokat az alkalmazottak létszámában. A 751 megkérdezett munkáltató közül 11 százalék tervez munkaerő-felvételt, 10 százalék pedig leépítésre készül – derült ki a Manpower Munkaerő-piaci Elemzésből. Így tehát a cég munkaerő-piaci mutatója +1 százalékon áll, ami negyedéves és éves összehasonlításban is két százalékpontos csökkenést jelent. (A kutatás részleteiről keretes írásunkban olvashatnak.)

Feléledhet Észak-Magyarország munkaerőpiaca?

A legjobbak a kilátások a gyártás és a vendéglátóipar területén, mindkét szektorban +9 lett a mutató. Ám amíg a gyártásban már negyedik negyedéve folyamatosan pozitív a mutató, a vendéglátóiparban az előző negyedévhez képest 5-tel, egy év alatt pedig 7 százalékponttal nőtt a mutató.

Kiss Judit, a felmérést készítő cég ügyvezetője az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az adatfelvétel áprilisban volt, még a nyár kezdete előtt. Ez az kiugróan jó eredmény szerinte azt mutatja: a turisztikai, vendéglátó-ipari munkaadók bizakodnak, hogy jó szezon lesz 2011-es, sokkal több embernek tudnak majd munkát adni. A mezőgazdaság viszont – amely területre szintén a nyári időszakban vesznek fel több embert – nem remekelt a mostani negyedévben: 0 lett a mutató értéke. Fontos azonban megjegyezni, hogy a felmérés kezdete (azaz 2009 második negyedéve óta) a mostani a legjobb eredmény.

„Ez most egy törékeny egyensúlyi helyzet. A mutató tisztán jelzi, hogy a közeli jövőben nem várhatók látványos változások. Egyes területeken tapasztalható ugyan lassú növekedés, ahogy például most a gyártásban, de a magyar gazdaság még mindig sérülékeny. Sok múlik azon, hogy a nemzetközi piacok – különösen Németország, amely a magyar termékek legnagyobb exportpiaca – hogyan teljesítenek. Jó hír, hogy a Németországban végzett felméréseink szerint Európa legnagyobb gazdaságának töretlen a munkaerő-piaci optimizmusa” – tette hozzá. (Németország mutatója + 12, azaz 12 százalékkal több munkaadó tervez létszámbővítést, mint csökkentést.)

A kereskedelem területén nehezebb lesz elhelyezkedni, mint az előző negyedévben, mind az egy évvel korábbi, mind az előző negyedévi mutatóhoz képest visszaesett a cégek toborzási kedve. A közszférában is csökkent a foglalkoztatási kedv – ezen még az április tájékán beinduló közmunkaprogramok sem tudtak segíteni.

Régiónkénti bontásban Észak-Magyarországon a legerősebb, +8 százalék az alkalmazási hajlandóság, ami jelentős előrelépés 2010. azonos negyedévében mért +1 százalékkal összehasonlítva. Az Észak-Alföld régióban viszont ennek pontosan az ellenkezője tapasztalható: az egy évvel ezelőtti +9-es mutató most -8-ra esett vissza.

Szakmunkáshiányra panaszkodnak a cégek

A Manpower egy másik kutatást is bemutatott: az Éves Tehetség Felmérésben a toborzás módjáról és a hiányszakmákról kérdezték a vállalkozásokat. Kiderült: Magyarországon a válaszadók 23 százaléka vélekedik úgy, hogy nagyon nagy nehézségekbe ütközik a megfelelő szakember megtalálása.

A leginkább a több éves gyakorlattal rendelkező szakmunkásokra – például fém-, illetve könnyűipari dolgozókra, forgácsolókra vagy szerszámkészítőkre – lenne nagy szükség. A hiányszakmák listáján a második a csoportvezető (azaz egy olyan szakember, aki a többiek élén áll, koordinálja őket – például főnővér vagy pénzügyi csoportvezető, művezető -, a dobogó harmadik fokán pedig az értékesítő. Kiss Judit szerint ez a cégek optimizmusát tükrözi: azért van hiány a sales-es munkatársakból, mert a vállalatoknak már van mit eladni.

A top 10 között igen sok fizikai munkakör található: a karbantartó, a gépkezelő, a sofőr, a szakács is hiányszakma. Emellett nagyon problémás a mérnöki, a recepciós és a technikusi munkakörök betöltése is.

Törökország és Románia szárnyal

A vizsgált 39 ország közül 35-ben pozitív lett a Manpower Munkaerő-piaci Mutató. Kiss Judit szerint halványulni látszik a bizonytalanság. Sajnos az összes negatív mutatót európai ország produkálta. Az EMEA régióban továbbra is vegyesek a munkaerő-piaci kilátások, a 21 vizsgált ország közül 17-ben nőhet az alkalmazási kedv. 13 országban a mutató az előző évhez, illetve az előző negyedévhez képest is javult. A gyártó szektorban Európa-szerte fellendülés tapasztalható, a tavalyi évhez viszonyítva 20 országból 16-ban nőtt az alkalmazási kedv.

Törökországban (35), Romániában (20), Bulgáriában (14) és Lengyelországban (14) a legerősebb az alkalmazási kedv. Érdekesség, hogy keleti szomszédunknál az előző negyedévben „csak” 5 volt a mutató értéke, egy évvel ezelőtt pedig 2. Európában a munkavállalóknak a legrosszabb kilátásokra Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban és Írországban kell számítani (-7, -5, -4 és -1 a mutató).

Globálisan a legmagasabb értékeket produkáló India, Tajvan és Brazília néhány százalékponttal visszaesett, azonban megőrizték vezető helyüket. A mutató 47, 39 és 37 a 2011 harmadik negyedévében.

Évek óta ugyanaz a kérdés

A Manpower létrehozott egy mutatót, amely a munkaerő „mozgását”, az aktuális trendeket láttatja – már közel fél évszázada. A kutatás a munkaerő mozgásának az irányát, nem pedig a létszámát méri. Ugyanis ha egy országban egyszerre sok kis cég tervez egy-két fős munkaerő-felvételt, ám néhány multi több száz embertől megválik, a mutató végeredménye pozitív lesz, hiába emelkedik a munkanélküliek mennyisége. Az előrejelzés ennek ellenére hasznos, hiszen a segítségével a sok évtizedes adatok összehasonlíthatók, és megismerhetők a foglalkoztatási trendek.

Közel 64 ezer munkaadót kérdeztek meg összesen 39 országban, hogy felmérjék a munkáltatók várakozásait. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem szállhat ki belőle. A kezdetektől mindig ugyanazt az egy kérdést teszik fel a kutatók: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, de a cég el is háríthatja a nyilatkozatot a „nem tudom” válasz megjelölésével.

A mutató értékét úgy számítják ki, hogy a munkaerő-felvételt tervezők százalékos arányából kivonják azokat, akik leépítést hajtanak végre. Így az eredmény, azaz a „Manpower Munkaerő-piaci Mutató” lehet pozitív, negatív, de akár nulla is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik