Pénzügy

Turáni átok sújtja a szakszervezeteket?

A szakszervezeti szövetségek június 16-án közösen országos demonstrációt szerveznek, tiltakozásul a kormány munkavállalókat sújtó intézkedései miatt. Ám nem az összes szövetség csatlakozott a megmozduláshoz. Egyes szakszervezeti vezetők szerint ez nem jelenti azt, hogy nincs összefogás, mások viszont úgy látják: a kormány sikeresen alkalmazta az „oszd meg és uralkodj” elvet.

Négy szakszervezeti konföderáció – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – tagszervezetei a legtöbb megyeszékhelyen és Budapesten autós demonstrációt tartanak június 16-án, négy helyen pedig – Miskolcon, Egerben, Kaposváron és Tatabányán – tüntetnek. Később a LIGA Szakszervezetek is felhívást intézett a tagjaihoz, hogy minél többen vegyenek részt a megmozdulásokon.

„Hülyének néznek mindenkit”

Magyarországon az utcán van az érdekegyeztetés – mondta az fn.hu-nak Borsik János, az Autonómok elnöke. A munka világát érintő kormányzati elképzelések – mint például az ingyenmunka legalizálása, szabadság kiadásának megváltoztatása – miatt vonulnak utcára.

A szakszervezetek minden törvényes eszközt megmozgatnak, hogy tiltakozzanak, emiatt szervezik a forgalomlassító demonstrációkat, illetve a tüntetéseket, későbbi esetleges sztrájkokat. Készülünk az őszre, amikor majd kiderül, hogy pontosan milyen változtatásokra készül a kormány a munka törvénykönyvének átalakításával – mondta a Autonómok vezetője. Az eljárás módját, a munkavállalókkal való egyeztetés teljes hiányát, de a változtatások tartalmát is kifogásolják. Ősszel, szeptember környékén pedig minden eddig bejelentett sztrájkot, demonstrációt meghaladó tiltakozás várható Borsik János szerint.

Képek az április 16-i demonstrációról! Fotó: Kummer János / fn.hu

Képek az április 16-án rendezett rendvédelmi demonstrációról!

Fotó: Kummer János / fn.hu

Az MSZOSZ felméréseket végez, hogy a tagszervezetei közül ki, mire lenne hajlandó, meddig képesek elmenni a munkavállalók a jogaikért. Pataky Péter szerint a kormány „ötletrohamai” nemcsak a dolgozókat teszik kiszolgáltatottá, hanem a munkaadókat és a civilszervezeteket is érintik. „Hülyének néznek mindenkit” – tette hozzá.

Oszd meg és uralkodj?

Pataky az összefogásban látná az egyetlen utat, de úgy érzi, a kormány célja az, hogy megossza a munkavállalókat, a társadalmat. Példaként azt az eljárásmódot említette, amit a rendvédelmisekkel való tárgyalás során csináltak: egyes szakszervezeteket eleve kizártak a párbeszédből.

„Adott konföderációk meggondolták magukat, külön találkoztak a kormánnyal” – tette hozzá az MSZOSZ elnöke. Már az ókori rómaiak feltalálták az „oszd meg és uralkodj” elvet, amit szerinte a kormány most alkalmazni próbál. Ezt azonban nem lenne szabad hagyni a konföderációknak, közösen kellene fellépni a jogokért – vélekedett.

Kuti László, az ÉSZT elnöke viszont arról tájékoztatta az fn.hu-t, hogy mind a hat konföderáció együtt mozog. Voltak ugyan viták, ám képesek voltak együttműködni. Példaként említette a LIGA szakszervezeteinek a részvételét a pedagógusok tüntetésén. Mindannyiukat érzékenyen érinti az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése, és ő úgy tudja, egyik szövetség sem kapott olyan kedvezményeket, amelyek miatt a kormány intézkedéseit pártolná. „Lesznek még érdekes dolgok ebben az évben” – utalt arra, hogy a kormány az új munkatörvényekkel őszre készül el.

A SZEF elnöke, Varga László az fn.hu-nak azt mondta, az összes szakszervezeti konföderáció célja közös: a normális párbeszéd. Néhányan külön szállnak síkra a céljakért, mások viszont összefognak. „Bármi lehetséges. Ha a kormány bármit megtehet a munkavállalókkal, akkor a szakszervezetek is bármit megtehetnek” – tette hozzá. Az elnök azonban a legjobban azt szeretné, ha a társadalom is felébredne végre.

A LIGA később csatlakozott, de ott lesz

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke az fn.hu-nak elmondta: nem zárkóztak el a demonstrációtól, ám egy tévedés miatt gondolták úgy a többiek, hogy ők is velük tartanak június 16-án. A Munkástanácsok közel áll a a Fidesz-KDNP szellemi, erkölcsi értékrendjéhez, és politikailag nem is bírálják a kormányt. Azzal azonban nem értenek egyet, amit a munka világában terveznek – közölte Palkovics Imre. A demonstrációk időpontja nem szerencsés számukra: a rendszerváltás idején június 16-án volt Orbán Viktor politikai debütálása, ezért szerintük ez a dátum nem megfelelő egy politikamentes szakszervezeti akcióra. Palkovics Imre hozzátette: a LIGA Szakszervezetekkel június 29-re terveznek figyelmeztető sztrájkokat, demonstrációkat – ám erről még folynak az egyeztetések.

Tízezrek Budapesten április 9-én, az Európai Szakszervezetek Szövetségének a tüntetésén. képek a galériában. Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Tízezrek Budapesten április 9-én, az Európai Szakszervezetek Szövetségének a tüntetésén. képek a galériában. Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Az fn.hu megpróbálta elérni Gaskó Istvánt, a LIGA elnökét, ám ez nem sikerült. Korábban a szakszervezeti vezető azt nyilatkozta a Klubrádiónak: ha a kormány a munka törvénykönyve átalakítását érdekegyeztetés nélkül hajtaná végre, a LIGA először figyelmeztető, majd általános sztrájkot indít. Gaskó akkor elmondta azt is, a konföderációt nem utasítják el, de más szakszervezetekkel nem egyeztetik majd a lépéseiket.

Pénteken, az Autonómok, az ÉSZT, az MSZOSZ és a SZEF június 16-ai programját bemutató sajtótájékoztató napján a LIGA is kijelentette: támogatja a megmozdulásokat. A LIGA honlapján olvasható közleményükből kiderül: a pénteki elnökségi ülésen azt a döntést hozták, hogy a közös szakszervezeti célok elérése érdekében támogatják a négy konföderáció által szervezett akciókat és ajánlja tagszervezeteinek a 16-i demonstrációkon való minél nagyobb számban való részvételt. Ugyanakkor felkérik a társkonföderációkat, hogy támogassák, és vegyenek részt a 29-ére meghirdetett hasonló akciókban.

Gaskó István még bízik abban, hogy a következő hat napban a kormány módosítja álláspontját. A Klubrádióban az elnök azt mondta, nincs politikai oka annak, hogy a LIGA csak most csatlakozik a demonstrálókhoz.

A kormány nem fél

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: a kormánynak nincs félnivalója senkitől, pláne nem a szakszervezetektől. Hozzátette: a kormányzat nem veszi semmibe a szakszervezeteket, Orbán Viktor is sokszor tárgyalt velük. A miniszterelnök szóvivője elmondta: vannak vitás pontok, de olyan követelések is vannak, amelyben a kormány egyetért a szakszervezetekkel. Ilyen például a MÁV Cargo privatizációjából származó bevétel elosztása a dolgozók között – fogalmazott a miniszterelnök szóvivője, aki azt mondta, vizsgálják, hogy ezt a pénzt milyen módon fizethetnék ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik