Pénzügy

Frissdiplomások segíthetnek a vállalkozásoknak

Tízből kilenc vállalkozás foglalkoztat frissdiplomást, a válaszadók kétharmada 1-3 pályakezdőt – derült ki egy felmérésből. Szinte minden cég a végzettségnek megfelelő munkakörbe veszi fel a fiatal szakembereket.

A 200 megkérdezett vállalat igen nagy arányban alkalmaz pályakezdőket. Frissdiplomás munkaerőt 88 százalékuk foglalkoztat: egyharmaduk csak egyetlen egy felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdőt, és szinte ugyanennyien vannak azok, amelyek 2-3 diplomás, ám tapasztalatlan munkavállalót vettek fel az elmúlt öt évben. 12 százalékuk 3-4 főnek, 5 százalékuk 6-10 embernek, 16 százalékuk pedig tíznél is több felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalónak kínál munkát egy év alatt – derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében végzett kutatásából.

A szakmájukban helyezkednek el

Százból 93 cégnél a végzettségüknek megfelelő munkakörökben dolgoznak a fiatalok. A válaszadók többsége (60 százalék) szerint az új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a jelentkező a munkakörnek megfelelő szakon szerezzen oklevelet, 33 százalékuknál pedig ez elengedhetetlen. A vállalatok több mint negyedénél dolgozik gazdálkodási és menedzsment szakon végzett fiatal, míg további 17-17 százalék vett fel turizmus-vendéglátás, valamint kereskedelem és marketing szakon diplomázott szakembert. Pénzügy és számvitel szakon tanult munkavállalót a megkérdezett cégek 15, míg emberi erőforrás menedzsment szakos fiatalt 11 százaléka alkalmaz.

A vállalati visszajelzések alapján a frissdiplomások munkavégzéshez kapcsolódó készségeik, képességeik közül elsősorban az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazására (11,6 százalék ezt jelölte meg az első helyen) és a folyamatos tanulásra való képességet várják el a munkaadók. Az önálló munkavégzésre való képességet a munkáltatók 4 százaléka, az együttműködési képességet 3,5 százalékuk tartja szükségesnek a napi munkavégzés során. A legkevesebben, alig 2 százaléknyian várnak a pályakezdőktől rugalmasságot, míg a szervező és irányító képességet egyetlen munkavállaló sem tartotta fontosnak.

A fiatal munkavállalók a személyes tulajdonságaik közül elsősorban a feladatok pontos megértésére (70 százalék) és a probléma megoldására (60 százalék) való képességet értékelik a leginkább. Az üzleti életben kiemelten fontosnak tartják az etikus magatartást és az ügyfélorientált szemléletet.

Támogatják a gyakorlatot a vállalatok

A szakmai gyakorlatot nagymértékben támogatták a megkérdezett munkaadók, visszajelzéseik szerint mind a pályakezdő fiatalok, mind a vállalatok számára előnnyel jár. A válaszadók kétharmada hasznosnak tartja, hogy a hallgatók tanulmányaikkal párhuzamosan dolgozzanak, még akkor is, ha a munkavégzés nem kapcsolódik szorosan a tanulmányaikhoz.

A vállalatok 61 százaléka előnyként értékeli a BGF oklevelét a munkaerő-felvételkor, a többieknél nem jelent külön előnyt felvételkor, hogy hol szerezte a diplomáját valaki.

Összehozzák a Diákokat a vállalkozásokkal

A kis- és középvállalatok (kkv-k) számtalan problémával küzdenek Magyarországon: a túlterhelt vezetőknél sokszor technikai tudás, vagy nem beszélnek idegen nyelveken, és nem tudják begyűjteni, hasznosítani a nagyvilágból érkező, nélkülözhetetlen piaci információkat. A felsőoktatásból frissen kikerülő szakképzett fiatalok körében pedig sokan nem tudnak elhelyezkedni. Ennek az ellentmondásnak a feloldására próbál megoldást találni a kkvhaz.hu honlap, amely a Harsányi János Főiskolával összefogva szeretné a piaci szereplőket közelebb hozni egymáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik