Pénzügy

Átalakultak az állásinterjúk

A válság miatt megváltozott a cégek kiválasztási folyamata: lényegre törőbb lett az interjúztatás, a HR-esek pedig egyre inkább felhasználják a technika vívmányait.

A 2008 őszén kirobbant világgazdasági válság alapjaiban rendezte át a munkaerő-piaci környezetet. Az erővonalak egyensúlyát felborították a tömeges létszámleépítések. A munkaadók kénytelenek voltak reagálni a a piaci változásokra, vagyis ha sok megfelelő jelentkező volt egy adott pozícióra, magasabbra kellett emelni a kiválasztási küszöböt – mondja Csaposs Noémi a Select Humánerőforrás Kft. ügyvezető igazgatója a Profession.hu-nak. A szakember szerint természetes, ha az állásinterjú folyamatában is érvényre jut a precízebb, szigorúbb szűrés gyakorlata.

Lényegesen többen adják be országszerte a jelentkezésüket egy-egy állásra, amivel többletmunkát generálnak a szintén karcsúsított HR-osztályoknak, amire csak úgy lehet reagálni, ha a kiválasztás első köreit felgyorsítják és egyszerűsítik a kollégák – mondja a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. A régebbi nyugodt, higgadt tempó fordulatszámát megemelkedett, minek eredményeképpen ma a lényeges elemekre fókuszálnak, amely tendencia azt eredményezi, hogy rövidülnek az interjúk és megnő a telefonos lekérdezés aránya és jelentősége.

Egyre több munkaadó választja a lehető legköltséghatékonyabb és gyorsabb interjúlehetőséget, amihez csak egy telefonkészülékre van szükség. A jelentkezőnek arra kell számítani, hogy ha megszólal a telefon, annak tétje van, mégpedig igen komoly – ugyanis ez mára az interjúztatás első körévé vált.

Arról, hogy miben változtak az állásinterjúk 2011-re, valamint hogy mire kell figyelni az álláskeresőknek a Profession.hu cikkében olvashatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik