Pénzügy

Elbocsátásokhoz vezethet a vasárnapi munka tilalma

A munkanélküliség növekedésével, növekvő állami kiadásokkal, csökkenő bevételekkel járhat a vasárnapi munka tilalmának bevezetése, mely egyben gazdaságunk versenyképességét is visszavetheti az unió többi tagállamával szemben – vélik a munkaadók. Ezért levelet írtak a nemzetgazdasági miniszternek.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) levélben fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez a december 13-án az Országgyűlés elé terjesztett, a munka törvénykönyvének módosítását, a vasárnapi munkavégzés korlátozását célzó törvényjavaslat ügyében – tájékoztatott Rolek Ferenc alelnök. A munkaadók a megfelelő, felelős döntés meghozása érdekében – ahogy eddig is – a jövőben is készen állnak a szakértői közreműködésre, konzultációra.

A munkaadók állásfoglalása szerint a törvénymódosítási javaslat nem segíti elő Magyarország versenyképességének javulását. Az MGYOSZ a törvényjavaslattal kapcsolatos állásfoglalásában felhívja a figyelmet, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma jelentős létszámleépítéseket eredményezhet. A munkanélküliség növekedése, illetve a foglalkoztatási szint csökkenése együtt járna növekvő állami kiadásokkal és csökkenő bevételekkel.

A javaslat megszüntetné a munkaidőkereten belül a pihenőnapok összevonásának lehetőségét. Ezzel értelmét vesztené maga a munkaidőkeret intézménye, amely jelen pillanatban a munkaadók számára az egyetlen valóban rugalmas eszköz a munkaszervezésben. A pihenőnapok munkaidőkereten belüli összevonása az európai munkaidő-irányelv alapján lehetséges, így a hazai mozgástér korlátozása további versenyhátrányba hozná a magyar gazdasági szereplőket az unió többi tagállamának vállalataival szemben – írják az fn.hu-nak eljuttatott levelükben.

Az utóbbi években a külföldre dolgozó szolgáltató központok betelepülése volt az egyik legfontosabb új, magasan képzett munkaerőt igénylő munkahely-teremtési lehetőség Magyarországon. Az MGYOSZ szerint a vitatott jogszabályváltozás különösen hátrányos rájuk, illetve azokra a vállalkozásokra nézve, amelyek külföldi piacra termelnek/szolgáltatnak, illetve külföldi partnercégekkel, vagy külföldi tulajdonossal szorosan együttműködve tevékenykednek. A jövőben az ilyen szolgáltató központok betelepülése megállhat, illetve más országba vándorolhatnak.

A tervezet szerint, amennyiben mégis dolgozna vasárnap a munkavállaló, rendes munkabérén felül 50 százalékos bérpótlék illetné meg minden esetben. Ez újabb foglalkoztatásra rakódó pénzügyi terhet jelentene a vállalkozásoknak – ez ellen tiltakoznak a munkaadók.

A munka törvénykönyvében, a 149/A paragrafusban jelenleg is szerepel, hogy a vasárnap dolgozó alkalmazottaknak a rendes munkabérén felül 50 százalékos bérpótlék jár, ha a munkavégzésre három vagy ennél több műszakos munkarendben, vagy a munkaidő-beosztása szerint, rendes munkaidőben kerül sor. Akkor nem jogosult a bérpótlékra a dolgozó, ha megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben, vagy a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik