Pénzügy

Magyar munkásokra hajtanak a németek

Csaknem harmadával nőtt Németországban egy év alatt az üres álláshelyek száma, egyre nehezebben találnak megfelelő szakképzettségű munkásokat a cégek. Több terv született az űr betöltésére: magyarországi toborzásokat rendeznek, illetve egyszerűsítik a bevándorlást.

A német gazdaság szárnyal, ezzel együtt egyre nő a betöltetlen álláshelyek száma: 2010 harmadik negyedévében 824 ezer fős munkaerő-kereslet volt országos szinten, ez 27 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A nürnbergi munkaerő-piaci és foglalkoztatási intézet adatai szerint, ha ehhez hozzászámítjuk a közhivatali munkaerő-igényeket, közel egymillió a betöltetlen állások száma.

A német kereskedelmi és iparkamara becslése szerint jelenleg mintegy 400 ezer szakképzett munkaerő hiányzik a német gazdaságból. Ez a hiány évente 1 százalékkal csökkenti a gazdasági növekedés lehetséges ütemét.

Az Európai Unió foglalkoztatási szolgálatának (EURES) honlapján közel 268 ezer állásajánlatot kínálnak uniós munkavállalóknak.

Leginkább mérnököket várnak

Különösen az iparban nőtt a munkaerő-szükséglet: ezen belül is fafeldolgozásban, a papíriparban, a nyomdákban és a fémiparban kétszer annyi szakképzett emberre lenne szükség. A gépgyártásban és járműiparban 70 százalékkal nőtt a munkaerő-kereslet az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb igény a mérnökökre van: 34 ezer ilyen állás volt betöltetlen a harmadik negyedévben. Jó elhelyezkedései esélyeik vannak még a szakácsoknak, idősgondozóknak, irodai dolgozóknak – írta az MTI. Még a képzetlen munkanélküliek számára is lehetőséget kínál a gazdaság élénkülése: a harmadik negyedévben a cégek 23 ezer kisegítő alkalmazottat kerestek.

November 15-ig lehet jelentkezni

A Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet Bonni központja és a magyar Foglalkoztatási és Szociális Hivatal közös munkaerő-toborzást szervez németországi álláshelyekre, a következő munkákra:
– vendéglátó-ipari dolgozók (szakács, felszolgáló)
– gyorsétkeztetési eladók
– betegápolók
– gépészmérnökök
– villamosmérnökök
– villanyszerelők

Kizárólag szakképesítéssel és/vagy legalább kétéves szakmai gyakorlattal, illetve a munkakör betöltéséhez szükséges szintű német nyelvtudással rendelkezők jelentkezését várják.

A toborzás időpontja: 2010. november 17. (9-16 óráig) és november 18. (9-15 óráig)
Helyszín: Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (Budapest, VIII. Kálvária tér 7. földszint)
A jelentkezési határidő: 2010. november 15.
A német nyelvű önéletrajzokat e-mailben kell elküldeni a somlyayb@lab.hu címre.

Programokkal serkentenék a bevándorlást

Irányított bevándorlással oldaná meg Németország munkaerőgondjait a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) elnöke, Klaus Zimmermann: pontrendszer bevezetését szorgalmazza a bevándorlás szabályozására. Az általa elképzelt rendszerben különböző kritériumok – például szakképzettség, nyelvismeret, életkor, beilleszkedési és alkalmazkodási hajlandóság – alapján értékelnék azokat, akik német földön akarnak dolgozni és boldogulni.

Még engedély kell

Az Európai Unió 2004. május elsejei bővítésekor a tagállamok legfeljebb 7 évre szóló átmeneti mentességet kaptak a szabad munkavállalás uniós elvének alkalmazása alól. Az akkor korlátozásokkal élő tagországok jó része már feloldotta ezeket. A magyar állampolgároknak már csak a németországi (valamint az ausztriai) munkákhoz van szükségük egyéni munkavállalási engedélyre, de a két ország közti államközi egyezmény keretében is dolgozhatnak.

Ugyanezt vázolta fel Rainer Brüderle gazdasági miniszter a ZDF-nek adott egyik interjújában. Lándzsát tört egy kanadai és ausztrál mintát követő pontrendszer németországi bevezetése mellett. A tárcavezető szerint mintegy 36 ezer mérnökre és 66 ezer számítástechnikai szakemberre lenne sürgős szüksége Németországnak.

A szakképzett munkaerő letelepedésének könnyítésére tett ígéretet nemrég egy interjúban a német oktatásügyi miniszter is. Annette Schavan a Financial Times Deutschlandnak elmondta: gondoskodni fog arról, hogy felgyorsuljon a külföldről érkező munkavállalók szakképesítésének elismerése. Ezáltal akár 300 ezer jól képzett munkáshoz juthat Németország, elsősorban a műszaki és természettudományok, valamint a gyógyászat terén. A miniszter ígérte: az idei év vége előtt törvénybe foglalhatja azt az új törvényt a parlament, a külföldön szerzett szakképesítést igazoló okmányt (diplomát, mesterlevelet stb.) legkésőbb három hónapon belül el kell bírálnia az arra illetékes kamarának, illetve hatóságnak. A jelenlegi gyakorlatban a bizonyítványok elismerése gyakran éveket vesz igénybe.

A német kormány november 18-án tűzi napirendre a szakképzett munkaerő terén mutatkozó hiány kérdését, és egyúttal megkezdi egy átfogó munkaerő-piaci koncepció kidolgozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik