Pénzügy

Munkavállalás államközi egyezmények keretében

A Németország és Magyarország között létrejött államközi megállapodás a magyar állampolgárok számára a szakmai és a nyelvi ismereteik bővítése céljából németországi vendég-munkavállalást tesz lehetővé.

1. A 12 hónapos vendég-munkavállalás feltétele a magyar állampolgárság, a 18-40 év közötti életkor, meglévő munkaszerződés vagy foglalkoztatási ígérvény, a szakképesítés és/vagy szakmai gyakorlat igazolása, büntetlen előélet, illetve a munkakör ellátásához szükséges szintű német nyelvtudás.

Amennyiben a pályázó még nem rendelkezik munkaszerződéssel, illetve nincs leendő német munkaadója a Bonni Munkaügyi Központ a benyújtott pályázati anyag alapján (szakképesítés, nyelvtudás, szakmai gyakorlat, stb. figyelembevételével) megpróbálja őt német munkaadóhoz közvetíteni. A közvetítési folyamat akár több hónapot is igénybe vehet. Ezenkívül évenként általában kétszer a Bonni Munkaügyi Központ toborzóinterjúkat szervez a Németországban keresett szakmákra.

Munkaadót önállóan is lehet keresni. Az állásajánlatokat tartalmazó adatbázisok közül a legnagyobbal a német munkaügyi szervezet (Bundesagentur für Arbeit) rendelkezik. Emellett az EURES honlapján is rengeteg állás található.

2. Szezonális munkavállalás esetén maximum négy hónapig tartózkodhat a dolgozó Németországban – kivéve a vásári mutatványosokat, akik akár 9 hónapig is maradhatnak. Ez az engedély nem hosszabbítható meg, és egy évben csak egyszer köthető meg. Az engedély kétféleképpen szerezhető meg: pályázat útján vagy egyéni kezdeményezéssel, már meglévő munkaadó „felmutatásával”.

További felvilágosítás a Foglalkoztatási és Szociális Hivataltól, a megyei munkaügyi központoktól, illetve a Bundesagentur für Arbeittól kérhető.

3. A háztartási kisegítők, betegápolók hároméves engedélyt kapnak. A foglalkoztatás célja a német háztartások tehermentesítése, a külföldi állampolgároknak a háztartási tevékenység, illetve a beteggel való intenzív foglalkozás a feladatuk. Ez utóbbi ápolói végzettséget vagy szakértelmet nem igényel, de a jelentkezőnek jól kell beszélnie németül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik