Pénzügy

Eladók vagy informatikusok lennének az álláskeresők

Sláger az informatika, a net és a kiskereskedelem az álláskeresők között – derült ki a Profession.hu állásportál és az NRC piackutató felméréséből. A két évvel ezelőtti eredményekhez képest csökkent az ismerős útján való elhelyezkedés gyakorisága, mára ezt már megközelítik az internetes álláshirdetések, gyorsaságban és kényelemben pedig meg is előzik.

Két év után megismételte az online álláskeresői piacot feltérképező 1200 főn végzett, reprezentatív kutatását a Profession.hu és az NRC. Az állásportál arra volt kíváncsi, hogy a 18-49 év közötti, legalább hetente egyszer internetező felhasználók hogyan és hol keresnek elsősorban munkát: melyek az állásokkal kapcsolatos elvárásaik és milyenek az álláskeresési szokásaik.

Állást a netről

Az internet mint álláskeresési forrás népszerűsége lendületesen nő, jellemzően a sajtó kárára. Mára már a megkérdezettek csaknem háromnegyede keresett online állást, de legalábbis tervezte azt. Budapesten az internetes penetráció, falun pedig az egyéb csatornák hiánya ösztönzi az internetes álláskeresést.

Eladók vagy informatikusok lennének az álláskeresők 1

A kutatás szerint – a két évvel ezelőtti adatokhoz képest – a netes álláshirdetés mint módszer beérte az ismerősi körben való érdeklődést. Érdekesen ítélik meg a megkérdezettek a különböző módszereket: míg az online lehetőséget értelemszerűen kényelmesnek és gyorsnak tartják, addig – meglepő módon – az ismerősi, baráti vonalat már nem tartják kiemelkedően hatékonynak. Emellett a válaszadók a Profession.hu-t tartják tartalmilag és kezelhetőség szempontjából is a legjobb állásportálnak.

Már nem vonzó a pénzügyi szektor

A válság átrendeződést hozott a vonzó ágazatokban: a pénzügyi szektor és a vendéglátóipar visszaesett, a nagy nyertes az internet/adatfeldolgozás, a kiskereskedelem és a szállítmányozás. Ez arra utal, hogy keresettebbek lettek az alacsonyabb végzettséget kívánó állások.

Stabil munkahely, jövedelem, jó légkör: ezek számítanak az álláskeresés során, az elvárások a munkahellyel kapcsolatban szinte semmit sem változtak az elmúlt két évben. A képzés vagy a kihívások inkább a magasabb végzettségűek számára fontosak. Inkább a fiatalok szeretnének karrierlehetőségeket, az idősebbeket ez kevésbé motiválja. A felmérés arra a következtetésre jutott, hogy a válság érdemben nem változtatott a keresett munkahely legfontosabb jellemzőin.

Eladók vagy informatikusok lennének az álláskeresők 1

A falusiak ingáznak inkább

Jelenleg néhány buszmegállót, pár perces autózást jelent a munkába járás a dolgozók felének. A válaszadók 43 százaléka azonban akár 21-50 kilométert is hajlandó lenne utazni a munkahelyére. Minden negyedik megkérdezett ezt meg is teszi, hiszen több mint 20 kilométert kell megtennie a lakhelyétől a munkahelyéig. Kiderült: azok hajlandók a legmesszebbre járni, akiknek helyben a legkevesebb lehetőségük van, azaz a falun élők 55 százaléka hajlandó a munka miatt más településre utazni, a budapestiek sokkal inkább „röghöz kötöttek”.

A mobilitási hajlandóság nem változott 2008-hoz képest, de elég magas; a megkérdezettek 44 százaléka válaszolta azt, hogy elköltözne egy új állásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik