Pénzügy

Álomcégek pályakezdőknek

Szerdán hirdették ki azon 30 cég listáját, melyek a legjobb választást jelenthetik a pályakezdőknek. Többek között szerepel a listában az Audi, a Coca-Cola, az IKEA, a Magyar Telekom, a MOL, a Morgan Stanley, az OTP, a Pannon, a Richter, a Tesco és a Vodafone is. (A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP30 teljes lista itt olvasható.)

A Figyelő különdíja alapján a leggyorsabb szakmai előremenetelt egy pályakezdő a General Motors Powertrainnél érheti el, a legnagyobb figyelmet a továbbképzésekkel kapcsolatban a PricewaterhouseCoopersnél kapja, míg a legtöbb energiát a diákok képességnek felszínre hozására – akár már az egyetem alatt – a MOL fordítja.

„Közel sem mindegy, hogy melyik cégnél indul el egy-egy pályakezdő karrierje, mivel minden munkahely másként, más mértékben támogatja a fiatal tehetségeket. Éppen ezért a Figyelő és a Hewitt arra vállalkozott, hogy sok szempontot figyelembe véve létrehozzon egy olyan listát, mely a legjobb 30 karrierindító céget tartalmazza” – mondta Vrannai Katalin, a Figyelő rovatvezetője.

Pénzügyi területen dolgoznának leginkább

Az egyik legnépszerűbb és legvonzóbb iparág a pénzügyi szféra, mely jellemzően a magas fizetések, a szakmai fejlődés és a vonzó karrier ígéretét hordozza, ám sokan kapcsolják hozzá az emberközpontúság, valamint a kihívást jelentő feladatok hiányát.

36 ezer fiatal válaszolt

A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP30 alapja egy kutatás, amelyet 36 ezer pályakezdő körében készítettek. Azt vizsgálták, hogy a fiatalok miként vélekednek az egyes iparágakról, munkaadókról, illetve azok vonzóságáról. A cégek körében végzett felmérés alapján az is kiderült, hogy a valóságban mit kínálnak a vállalatok a kezdő munkatársaiknak.

A felméréssel kapcsolatos információk a március 25-én megjelenő Figyelő hetilapban olvashatók.

A másik legvonzóbb terület az IT-szektor, amely esetében a magas fizetés mellett a pályakezdők kiemelték a kihívó, izgalmas munkavégzés és a szakmai fejlődés lehetőségét. Sokan pedig úgy vélték, hogy az IT/telekom cégek karrier és csapatmunka terén is átlagon felüli lehetőségeket kínálnak. A szféra egyetlen említésre méltó negatívuma a fiatalok szerint az, hogy az itt megkövetelt munkamorál a magánélet kárára mehet.

A kevésbé ismert és népszerű területek közé az energiaipar és a gyógyszeripar tartozik. Utóbbi annak ellenére nem tartozik a kedveltek közé, hogy a frissdiplomások szerint a gyógyszeripar szereplői kiemelkedően sikeres cégek, és szinte minden tekintetben az átlagosnál jobb lehetőségeket kínálnak.

Összességében tehát a pályakezdők által legismertebb területek azok, melyekkel nap mint nap találkoznak – mint például a kereskedelem, a pénzügyi szolgáltatók, az IT/telekom cégek, valamint a gyártó vállalatok (autó, dohány, élelmiszeripar).

A magas fizetés a legvonzóbb

A kutatás segítségével a munkáltatók pontos képet kaphatnak a friss diplomások elvárásairól is, hogy például milyen fizetésre, előrelépésre számítanak. Tíz pályakezdő közül hat a vonzó fizetést jelölte meg, mint számára legfontosabb szempontot munkahelyválasztáskor. A versenyképes bér tehát toronymagasan vezet, olyan tényezőket előzve meg, mint a szakmai fejlődés vagy az emberközpontúság.

A fizetéseket figyelembe véve a pályakezdők (azaz a legfeljebb kétéves munkatapasztalattal rendelkezők) átlagosan bruttó 284 ezer forintot (nagyjából nettó 178 ezer forintot) szeretnének keresni, ezzel szemben a cégek átlagosan bruttó 252 600 forintot (nettó 163 ezer forint körül) ajánlanak. A kezdő fizetések azonban végzettség, a terület és a diplomát kiállító intézmény alapján is megoszlanak.

A régiókat tekintve bruttó 138 és 220 ezer (ez 100-150 ezer közötti nettót jelent) forintos fizetésre számítanak a legtöbben. Az ország keleti részén viszont négyszer annyian számolnak bruttó 138 ezer forintnál kisebb bérrel, mint Közép-Magyarországon, ahol mindössze 3 százaléknyian gondolnak erre. A felsőoktatási intézményeket vizsgálva az IBS, a Műegyetem és a Corvinus egykori hallgatói várhatják a legmagasabb fizetést, míg a Semmelweis Egyetemen végzettek a pólus másik végén vannak, figyelembe véve a magyar egészségügy kereseti lehetőségeit.

Mit kínálnak a vállalatok?

A pályakezdők tapasztalatai, elvárásai mellett a kutatás a vállalatok vizsgálatára is kiterjedt, ebből állt össze végül a Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP30 lista. Veres Rita, a Hewitt Elkötelezettség európai üzletágvezetője elmondta: a cégek esetében azt vizsgálták, hogy a munkáltatók milyen fejlődési lehetőségeket, tréningeket, előrelépési lehetőségeket kínálnak.

A cégek gyakran figyelnek a pályakezdők tudatos karrierépítésére. Minden második vállalatnál van arra esélye egy frissdiplomás munkavállalónak, hogy például belső mentort vagy coachot kapjon, akinek az a feladata, hogy segítse a szervezetben való boldogulást. A pályakezdők általában már az első év után kapnak fizetésemelést, átlagosan öt százalékot, de kiemelkedő teljesítmény esetén akár ennek a dupláját is. Ezen kívül a cégek közel kétharmadánál már az első évben adott az előrelépési lehetőség is.

Sok cégnél léteznek gyakornoki és menedzsment programok. A felmérés szerint a menedzsment típusú programokra felvett – általában már végzett – hallgatók 90 százaléka folytathatja pályafutását az adott cégnél. A gyakornokok esetében viszont minden másodiknak búcsút mondanak a letöltött átlag hét hónap után.

(Forrás: Figyelő)

(Forrás: Figyelő)

A meghirdetett pozíciókra általában nehéz bekerülni: egyrészt magas elvárásoknak kell megfelelni, másrészt rengeteg pályázat érkezik egy-egy állásra. Míg 2008-ban egy céghez átlagosan kilencszáz alatt maradt a beérkezett pályázatok száma, addig tavaly ezernél is több önéletrajz ömlött be, nagy tehát a verseny a munkát keresők között. A gazdasági végzettségűeknek mindenhol kiváló elhelyezkedési lehetőségeik vannak, de jó eséllyel indulnak a villamos- és gépészmérnök, programozó, informatikus, pénzügyi és számviteli végzettségűek is. Nehéz helyzetben vannak viszont a bölcsészek, pedagógusok és az olyan divatszakmát szerzők, mint a marketing, kommunikáció vagy az újságírás, de nem könnyű a munkakeresés a jogászoknak sem.

Mások az elvárások

Nemcsak a rátermettség fontos, kell a papír is: komolyan számít a végzettség, a képesítés, nem mindegy tehát, hogy milyen diplomát tud felmutatni a munkát kereső pályakezdő. Meglepő módon mégis az a legfontosabb, hogy az úgynevezett személyközi kompetenciák meglegyenek: mint például a kommunikációs rátermettség, a csapatmunkára való hajlam és az együttműködési képesség.

Második helyen az idegen nyelvek magas szintű ismerete szerepel. Ez tehát versenytényező lehet a munkaerőpiacon, különös tekintettel arra, hogy a hazai diplomás pályakezdők rosszul állnak ezen a téren: ezerből mindössze egy beszél saját bevallása szerint kiválóan három nyelven, és csak öten tartják magukat képesnek kiváló szóbeli és írásbeli kommunikációra két nyelven. A leggyakoribb nyelv az angol, ám mindössze minden harmadik pályakezdő ítélte meg úgy, hogy mind szóban mind írásban kiválóan kommunikál.

Érdekes módon a tapasztalatot kevésbé várják el a cégek, ez országos és nemzetközi szinten is a fontossági sorrend végén található. Ez a sorrend azonban az egyes területeknél részben eltérő lehet. Míg a szolgáltatóközpontok az előbb említett személyközi kompetenciák mellett a nyelvtudást, az FMCG-vállalatok (az angol Fast Moving Consumer Goods rövidítéséről kapta a nevét, azokat a vállalatokat nevezzük így, amelyek napi fogyasztási cikkek gyártásával, forgalmazásával foglalkoznak) a csapatmunkát, az IT-cégek pedig elsősorban a jövőbeli potenciált nézik, addig a tanácsadóknak a végzettség a legfontosabb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik