Pénzügy

Összefogtak a munkahelyekért

Új munkahelyek teremtése, a foglalkoztatási szint növelése, a képzések vállalati igényekhez való igazítása a legfőbb céljai egy alakuló kistérségi összefogásnak. Állásbörzéket szerveznek, felveszik a kapcsolatot a cégekkel, felmérik a munkaerőpiac helyi sajátosságait, sőt példát akarnak mutatni a regionális és a nemzeti szintű foglalkoztatáspolitikának is.

Magyarországon idáig mintegy ötven foglalkoztatási paktumot kötöttek, amelyek között találhatunk települési, kistérségi, megyei, illetve regionálist is. A Gödöllői Kistérség Foglalkozatási Paktum célja egy partneri együttműködés kialakítása a munkaerőpiac különböző szereplői között – mint a munkaadók, munkavállalók, önkormányzatok, képzőintézmények, civil szervezetek, valamint a munkaügyi központ. A térség foglalkoztatási és gazdasági helyzetének fejlesztését tűzték a zászlajukra. Az új munkahelyek teremtése, meglévők védelme mellett a térségi humán-erőforrás fejlesztése, a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci reintegrációja, és a képzések vállalati igényekhez való igazítása a tervük.

„Az első lépés az, hogy a térségi szereplők ismerjék meg a kistérség foglalkoztatási helyzetét, a munkanélküliség okait. Így összehangolhatják a gazdasági és humánerőforrás-fejlesztési elképzeléseiket, és összhangba hozhatják a pénzügyi forrásokat. Létre szeretnénk hozni egy széleskörű, fenntartható együttműködést, partnerségi hálózatot a foglalkoztatási problémák megoldására” – emelte ki Csillag Gabriella, a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. paktummenedzsere.

A foglalkoztatási paktum egy nyitott együttműködési forma, ami azt jelenti, hogy bármelyik szervezet folyamatosan csatlakozhat a helyi partnerséghez. A partnerségi együttműködés fontos kiindulópontja, hogy a foglalkoztatás színvonalának javítása nem nélkülözheti a munkaerő-piac szereplőinek összefogását, a gazdasági és humánerőforrás stratégiák összehangolását.

Megfelelő embert a megfelelő helyre

Dr. Gémesi György, a Gödöllői Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Kistérségi Társulásának elnöke szerint a paktum rendkívül hasznos lehet a kistérség munkaerő-piaci helyzetének javítása céljából. „A kezdeményezés feladata, hogy a térségben a foglakoztatási kérdés összehangoltabb legyen, jobb legyen a szereplők közötti információáramlás és együttműködés. Az együttműködő partnerek között az önkormányzatokon, illetve a kis-, közepes és multinacionális vállalatokon kívül a képző intézmények is megjelennek. Elengedhetetlen, hogy az oktatási intézmények a helyi gazdasági szereplők igényeihez alkalmazkodjanak. A fő feladat az érintett szereplők közötti együttműködés lehetőségének biztosítása.”

Az elvi megállapodások mellett gyakorlati terveket is bemutattak. Csapó Beatrix projektvezető kiemelte, hogy a munkavállalók a térségi helyzetfeltárás után olyan képzési, továbbképzési, készség- és kompetenciafejlesztési programokban vehetnek részt, melyek a helyi munkaerő-piaci igényekre épülnek. A projekt távú hatását a „Megfelelő embert a megfelelő helyre” kifejezéssel írta le, azaz a foglalkoztatási kereslet-kínálat összehangolása által növekszik a lakosság elhelyezkedési esélye a kistérségben.

Két állásbörze is lesz

„Különösen fontosnak tartjuk ugyanakkor a paktum megvalósulásakor azt is, hogy a cégek és a képzőintézmények között létrejövő együttműködések hatására a hiányszakmák vonzóvá váljanak a fiatalok számára, a szakmunkák iránti érdeklődést felkeltsük és fenntartsuk” – tette hozzá. A lakosságot a projekt során két állásbörzével is várják, és két foglalkoztatási fórum is megvalósításra kerül.

A résztvevők:

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló Gödöllői Kistérség Foglalkoztatási Paktum konzorciumi tagjai a Gödöllői Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Kistérségi Társulása, a Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ, a Szent István Egyetem, Decathlon – Tízpróba Magyarország Kft. és a GAK Nonprofit Közhasznú Kft., mint főpályázó.

Az egyik első feladat a Gödöllői kistérség foglalkoztatási helyzetének felmérése. Megszólítják a munkaerőpiac különböző szereplőit: a munkaadókat, a munkavállalókat, az álláskeresőket, a önkormányzatokat, a civil szervezeteket és a képző intézményeket. A kutatást a Szent István Egyetem Regionális Gazdaságfejlesztési és Vidékfejlesztési Intézete végzi. Dr. Káposzta József igazgató elmondta: „A kutatás eddigi eredményeinek egyik legfontosabb megállapítása, hogy a munkaerő-piaci szereplők között nincs kapcsolat, nincs közöttük párbeszéd, kommunikáció. Hiányoznak azok a fórumok, ahol a munkáltatók, oktatási intézmények információt cserélhetnek, ahol a munkavállalókkal, önkormányzatokkal összehangolhatják érdekeiket. A paktum egyik legfőbb feladata, hogy ezt az együttműködést megvalósítsa.”

A munkáltatók bevonása a paktumba az egyik legfőbb feladat a közeljövőben. A Decathlon áruházakat működtető Tízpróba Magyarország Kft. már csatlakozott a kezdeményezéshez. „A pályakezdő fiatalok elhelyezkedését szeretnénk elősegíteni, hogy felkészülten nézhessenek szembe a munkakeresés kihívásaival, ezért a program keretein belül tervezett tréningeken keresztül a munkaadói elvárásokat kívánjuk bemutatni” – hangsúlyozta Tóth Árpád a csömöri áruház igazgatója. Kiemelte a széleskörű gyakorlati képzés fontosságát, ezért például gyakorlati lehetőséget kínálnak a pályakezdőknek a csömöri áruházban. Az idei év kiemelt projektje a cégnél egy logisztikai központ nyitása Hatvanban, amelyhez sok munkavállalóra lesz szükségük.

Képzettebbek az átlagnál

A foglalkoztatási stratégia megalkotásakor figyelembe kell venni a kutatás azon megállapítását, hogy a kistérségben az álláskeresők az országos átlaghoz képest magasabban kvalifikáltak, és – talán ezért is – a gazdasági ágak közül a szolgáltatásban, a szolgáltatások fejlesztésében látják a továbblépési lehetőséget.

Azok, akik jelenleg is dolgoznak, a munkahelyük megtartására törekszenek, és csak óvatos váltásban mernek gondolkodni. A munkáltatók és önkormányzatok független munkaerő-piaci szereplők a térségben, egyelőre nem gondolkodnak együttműködésben. „A munkaerő-piaci ügyek túlnyúlnak egy kistérségen, a gödöllői paktum fontos célja, hogy a regionális és a nemzeti szintű foglalkoztatáspolitikai stratégiában is helyet kapjon” – tette hozzá Káposzta József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik