Pénzügy

A tehetségek megőrizhetők válság idején

Sok vállalat az élőmunka, a továbbképzések és a fejlesztések költségeinek drasztikus megvágásával igyekszik orvosolni a bevételek visszaesése miatti problémákat. A tehetséges és jól teljesítő kulcsemberek távozása az effajta lépések szükségszerű velejárója. Mivel a cégek így a fellendülés legfontosabb tényezőit, az értékes alkalmazottakat veszítik el, gyakorlatilag kidobják az evezőt a mentőcsónakból.

A közkeletű mondás szerint „a vállalat tőkéjének kilencven százaléka a nap végén hazamegy”, vagyis a kiadások legnagyobb részét kitevő bérköltségek egyben a legértékesebben elköltött forintokat is jelentik. Az értékes alkalmazottak elbocsátása a vállalat- és iparágspecifikus szaktudás elvesztését jelenti, nem is beszélve a korábbi továbbképzésekben fekvő költségekről.

A tudás és a vevői kapcsolatok elvesztésének következményeképp a válság elmúlásával nem csupán a humántőke újraépítése okoz majd gondot, hanem az új munkaerő betanításakor ismételten jelentkező továbbképzési költségek is. Ha pedig a növekedés ismét beindul, és a munkaerő-kereslet hirtelen megugrik, a cégek könnyen abban a helyzetben találhatják magukat, hogy régi alkalmazottaikat kell ismét felvenni, azonban a korábbinál jóval magasabb fizetésért.

Program a tehetségekért

Annak érdekében, hogy a kulcsfontosságú humántőke elvesztésével szemben alternatívát kínáljon a vállalatoknak, a Közép-európai Egyetem Üzleti Iskolája (CEU Business School) kidolgozta Tehetségmegőrző Programját, mellyel a cégek megőrizhetik a válságos időkben nem foglalkoztatott munkaerőt, a bérköltségek azonnali csökkentése mellett.

A program a vállalatok kulcsfontosságú humántőkéjének “hibernálását” célozza meg azáltal, hogy lehetővé teszi a szükséges költségcsökkentést, de ugyanakkor felkínál egy lehetőséget a fontos alkalmazottak megvédésére, illetve felvértezi az alkalmazottakat a szükséges tudással, mellyel hatékonyan tudják támogatni a válság utáni fellendülés folyamatát.

MBA a válság ellen

A CEU Business School a kulcsemberek elküldése és munkaszerződésük felmondása helyett azt javasolja a vállalatoknak, hogy küldjék alkalmazottaikat egyéves fizetés nélküli vagy minimálbérrel járó szabadságra, mely alatt a dolgozók elvégzik a tizenegy hónapos full-time MBA képzést a CEU Business School-ban, az alkalmazó cég finanszírozásában. Mivel az órák nem egész nap és nem is a hét minden napján zajlanak a fennmaradó időben munkaórákat is beiktathatnak a tanulók, amikor pedig a cég érzi a fellendülés okozta munkaerőhiányt, a képzésben résztvevő dolgozók automatikusan átléphetnek a hétvégi képzésrendszerbe.

„A menedzsment reményei szerint egy év alatt javul majd a piaci helyzet, így arra törekszünk, hogy tehetséges dolgozóinkból a CEU Business School programjának segítségével fiatal, lendületes vezetői utánpótlást hozzunk létre” – mondta a KÉSZ Holding Zrt. terveiről Lénárt Szabolcs operatív igazgató.

„A legnehezebb döntés kétségkívül a legrátermettebb munkatársak elengedése lesz, hiszen a válság során is szükség van szakértelmükre, és a tizenegy hónapos képzés alatt hiányozni fognak a cégből. Azonban szorosan együttműködünk majd az egyetemmel, és az MBA képzésben résztvevő diákoknak lehetősége lesz betekintést nyerni a cég igazgatótanácsi üléseibe, hogy az egy év leteltével minden tekintetben felkészült vezetőként térhessenek vissza.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik