Pénzügy

Csóróbbak lettünk

Az idén januárban a bruttó átlagkeresetek 5,2, a nettó átlagkeresetek pedig 4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. 2,5 százalékkal kevesebben dolgoztak, és a reálkereset is csökkent 6,9 százalékkal.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2009 első hónapjában 2 millió 687 ezer ember dolgozott a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél. Az első csoportban 1 millió 894 ezren, a másodikban pedig 707 ezren. 2,5 százalékkal kevesebb embernek volt munkája, mint 2008 januárjában.

Csökkent a reálbér

A teljes munkaidős foglalkoztatottak bruttó keresete 194 500 forint volt, a vállalkozásoknál dolgozóké 187 600, a közszféra alkalmazottaié 214 800 forint. A keresetek 5,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év januárjában, a reálbér pedig 6,9 százalékkal csökkent.

A versenyszférában dolgozók bruttó keresete 5,4 százalékkal lett magasabb, a közalkalmazottaké és a köztisztviselőké viszont – a tizenharmadik havi illetmény kifizetési szabályainak változása miatt – csaknem a negyedével csökkent. A nettó 119 800 forint volt, 4 százalékkal alacsonyabb, mint az előző évben. A fizikai munkát végzők átlagosan 89 ezret, a szellemi foglalkozásúak 151 900 forintot kaptak kézhez. A versenyszférát 3,7 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteket pedig 19,2 százalékos csökkenés jellemezte.

Az ingatlanosok bére nőtt a leginkább

Az ingatlanügyletekkel foglalkozók bruttó bére 16,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az energiaiparban 15,6, építőiparban 7,8, a szállítás, raktározás gazdasági ágakban pedig 5,8 százalékkal emelkedtek a fizetések. Tavaly októberben még a vendéglátás és a turizmus ágazatban is emelkedtek a bérek, ám a válság miatt ez megváltozott: .

A művészeti és szabadidős tevékenységeket végzők a tavalyi bérüknek csak a 84 százalékát kapták, és a feldolgozóiparon belül a gépgyártásban dolgozók jövedelme is csökkent 3,5 százalékkal. A közigazgatási és az oktatási ágazat fizikai és szellemi munkásai csak az egy évvel korábbi fizetésük háromnegyedét keresték.

Nem sokan teveznek fizetésemelést

Decemberben még sok cég nyilatkozott úgy, hogy a következő évben is emelni fogja a fizetéseket, ám már ekkor hozzátették, hogy jóval kisebb mértékben, mint korábban. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) felmérése szerint a válság miatt a cégek alacsonyabb béremelést terveznek, és a Hay Group is hasonló véleményen van: az előrejelzésükben az állt, hogy a vállalatok átlagosan 0,8 százalékkal kisebb fizetésemelést adnak, mint ahogy azt még nyáron is tervezték.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezetőelemzője szerint a béremelések elhalasztása és a 13. havi juttatás megvonása a közszférában megoldást jelenthet, a versenyszférában viszont nem. „A fizetések emelését az adóterhek miatt a vállalkozások többsége nem bírná ki a recesszióban” – mondta korábban az FN-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik