Pénzügy

A HÖOK a rossz tanulókkal fizettetne tandíjat

Elfogadta az alternatív tandíjjavaslatot a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) közgyűlése. Ebben – többek között – javaslatot tesznek arra, hogy az államilag támogatott alapképzésben részt vevő hallgató csak a leckekönyvbe felvett, de nem teljesített kreditek után fizessen. Tehát minél kevesebbet tanul valaki, annál többet fizethet.

Mindenképp tüntetnek


A HÖOK október 17-én délig vár választ az OKM-től a javaslatával kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan pedig megkezdi budapesti demonstrációjának előkészítését, amelyet ugyanazon a napon este tartanak a Szalay utcában. A tüntetést a minisztérium válaszától függetlenül, mindenképpen megtartják. Ha az oktatási tárca elfogadja a javaslatukat, akkor a minőségi felsőoktatásért, ha pedig nem, akkor a tandíj ellen demonstrálnak. A HÖOK 19 órára várja a tüntetőket, ekkor indul el a fáklyás menet a Margit híd budai hídfőjétől.

A HÖOK választmánya tavaly javaslatot tett az egy hallgatóra eső költségvetési ráfordítás bővítésére, és felvázolták azon elképzeléseiket, amelyekkel valóban ösztönzőbbé lehetne tenni a felsőoktatási tanulmányokat. Ezek közül többet is elfogadott az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), ám a HÖOK szerint a javaslatok részenként nem, csak egységesen, minden pont megvalósításával érhetik el azt, hogy a tandíj helyett egy ösztönző hatású térítési rendszer alakuljon ki.


Csak az fizessen, aki nem tanul!


A hallgatóknak a javaslat szerint a nem teljesített kreditek után minden egyes kreditért a hallgatói normatíva 3-5 százalékának megfelelő összeget kellene fizetnie az alapképzésben, az osztatlan képzés első hat félévében, illetve 4-6 százalékának megfelelő összeget a mesterképzésben, valamint az osztatlan képzés utolsó 4 félévében. Vagyis – a HÖOK tandíjjavaslata szerint – csak azokért a tárgyakat kellene „megváltani”, amelyeket nem sikerült teljesíteni legalább kettes szintre.


Az intézményekben a hallgatók átlagosan 60-80 százalék kreditet teljesítenek a leckekönyvbe felvettek közül. A HÖOK a javaslat kidolgozásakor ezek alapján számolt. Azt is figyelembe vették, hogy a kormányzat tervezi szerint kötelezővé tenné a 15 százalékos tandíjmentességet. Azzal a hallgatói szervezet viszont nem számolt, hogy várhatóan a hallgatói normatíva emelkedni fog – így a befolyó bevételek is növekednek.


„Az a fajta tandíj, amelyet a kormányzat bevezetett, nem megfelelő ösztönző erő, nem növeli a hallgatók tanulmányi elkötelezettségét, nem szolgálja a minőséget, ezért továbbra sem támogatjuk” – írja közleményében a HÖOK. Az alternatív tandíjjavaslat arra ösztönözné a hallgatókat, hogy jobban tanuljanak. A HÖOK szerint az általuk javasolt rendszer azért igazságos, mert annak kell fizetnie, aki nem tanul, és átlátható, mert nem kell külön kivételeket figyelembe venni.


Már az első évben bevétel


„A számítások tanúsága szerint az így szerzett bevétel eléri, sőt meg is haladja a 2007 szeptemberében bevezetendő tandíj mértékét. Abból az okból kifolyólag, hogy az általunk ajánlott rendszer már az első évben teljes bevételt hoz” – írja a HÖOK a javaslatában.


A cél az, hogy a befolyt összeget az intézményi hallgatói önkormányzat javaslata alapján kellene felhasználnia az egyetemnek vagy főiskolának. A pénz 30-60 százalékát tanulmányi ösztöndíjra kelljen fordítani – a juttatási és térítési szabályzatban rögzítetteknek megfelelően. Így a tandíj több és azonnali bevételt hozna az intézmények számára, illetve a felsőbb évesek ösztöndíja is növekedne. A versenyképes felsőoktatás fenntartásához szerintük ez elengedhetetlen.


Az OKM még tanulmányozza


Manherz Károly, az OKM szakállamtitkára vette át szombaton a javaslatot. A FigyelőNet kérésére elmondta, hogy a HÖOK koncepciójában és a jelenleg hatályos törvényekben az a közös, hogy mindkettő kiköti: fizetni márpedig kell. Szerinte a HÖOK arra a régebbi rendszerre alapozza a javaslatát, amelyben ha egy hallgató nem teljesített valamit az egyetemi vagy főiskolai követelményekből, akkor különeljárási díjat kellett fizetnie.


A megközelítés is más és más a HÖOK javaslata és a képzési hozzájárulás esetében: az előbbiből az államtitkár szerint hiányzik a szociális érzékenység, és a bevétel növekedése felől közelíti meg a kérdést – szemben a jelenleg hatályossal, amelyben nemcsak ösztöndíjra, hanem fejlesztésre is kell fordítani a befolyt összegből. „A hallgatók 15 százaléka biztos, hogy tandíjmentes lesz, éppen most módosul az erről szóló jogszabály. Természetesen arról még nem tudunk beszélni, hogy 2009-től is egységes lesz-e a tandíj összege, erről majd a Magyar Rektori Konferencia hoz döntést az idei felvételi tájékoztató megjelenéséig” – tette hozzá Manherz Károly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik