Pénzügy

Főiskola romáknak, a romákért

Levelező tagozatos főiskolai képzés indul a nagykanizsai Bogdán János Cigány Közösségi Házban a helyi roma önkormányzat kezdeményezése nyomán: a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként működnek. Több mint negyven hallgatóval kezdik meg a tanévet, a hallgatók fele roma. Sem Magyarországon, sem Európa más országában nincs példa hasonló, vagyis cigány kisebbség által indított főiskolai képzésre.

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézetének a dékánja és a roma önkormányzat elnöke együttműködési megállapodást írt alá a projektről. Az egyetem feltételül szabta, hogy legalább 35 embernek jelentkeznie kell a kihelyezett tagozat megindításához – közölte Teleki László parlamenti képviselő, volt romaügyi államtitkár, aki a nagykanizsai roma önkormányzat elnöke is egyben.


A hallgatók fele roma


Eddig 42-en kérték felvételüket a főiskolára. A hallgatók a kihelyezett képzés során andragógiai alapszakon hat félévet tanulnak a diploma megszerzéséig, és a második félévben választhatnak a szakirányok között: személyügyi szervezők, művelődésszervezők, munkavállalói tanácsadók és felnőttképzési szervezők lehetnek. A hallgatóknak alapfokú, C típusú, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt is kell szerezniük a diploma megszerzéséhez, ezért idegen nyelvi tanfolyamot is indítanak számukra lovári és beás nyelvből. Nagyjából minden második hallgató roma – ennek azért van jelentősége, mert az ő tanulásuk által erősödik a roma öntudat, a főiskolán végzők személye pedig minta és modell lehet a cigányság számára. A roma kisebbséget így olyanok segíthetik-oktathatják, akik ismerik a helyzetüket, életüket, közülük valók.


Az andragógia szakot elvégzők a felnőttképzés szakemberei lesznek, a korábbi képzési rendszer négy szakjának – művelődésszervező, humán szervező, munkavállalási tanácsadó, személyügyi szervező – ismereteit kínálja. Egy andragógus egyszerre profi a neveléstudományok, a pszichológia, a jog, a közgazdaság, a szociológia terén, emellett ismeri a felnőttek tanulásának, tanításának jellegzetességeit. A tanulásszervezés, tanácsadás, csoportszervezés, konfliktuskezelés módszereivel szállnak harcba a felnőttek fejlesztéséért.


Ösztöndíjjal is támogatják őket


A képzés költségtérítéses: félévenként százharmincötezer forintot kell fizetniük a hallgatóknak. A kisebbségi önkormányzat az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól kér majd segítséget a tanulók támogatásához. Az OKM az idén is meghirdette az Útravaló Ösztöndíjprogram pályázatot, amelyre hátrányos helyzetű fiatalok jelentkezését várják. A program különböző esélyegyenlőségi ösztöndíjat biztosít az arra rászorulóknak. A jelentkezés határideje október 8. Bővebb információ az OKM Támogatáskezelő Igazgatóságán kérhető, az 1/301-32-00 telefonszámon.


Tanulmányi ösztöndíjpályázatot hirdet roma diákok részére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium valamint a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány. A támogatás célja elősegíteni a középfokú továbbtanulást, valamint a felsőoktatási tanulmányok folytatását és befejezését. Pályázati adatlap beszerezhető a Közalapítvány Irodájában (1091 Budapest, Üllői út 47-49.), illetve letölthető a közalapítvány honlapjáról. Bővebb felvilágosítás az 1/455-9030-as telefonszámon kérhető. A felsőoktatási ösztöndíjra október 15-ig lehet jelentkezni.



Főiskola romáknak, a romákért 1

Az iskolai végzettség alakulása 2021-ig a roma lakosság körében. (Forrás: oco.hu)


A tehetségek gondozása is feladat


A főiskolára felvételt nyert roma diákok többsége a roma önkormányzat Tanoda Programjának a holdudvarából került ki. A Tanoda Program a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességét, továbbtanulását kívánja elősegíteni, javítva esélyeiket a munkaerőpiacon való érvényesülésre és a társadalmi beilleszkedésre. Különösen a roma gyermekek számára fontos ez a fejlesztő program, hogy nagyobb számban fejezzék be az általános iskolát olyan eredménnyel és olyan tudás birtokában, hogy képesek legyenek érettségit adó középiskolába felvételizni és az intézményben bent maradni.


Hetedik éve működtetnek a közösségi házban egy levelező tanfolyamot, amely érettségire készített fel több mint kétszáz romát. Körülbelül a harmaduknak, hatvan-hetvennek sikerült leérettségiznie. Ezen túl egy hétvégi kollégiumot is indítottak a közösségi házban hetven-nyolcvan általános iskolás számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik