Pénzügy

Vezetői tanácsadás

Sok vezetőben egy-egy nehezebb döntési szituációban megfogalmazódik az igény arra, hogy valaki konkrét tanácsot adjon neki: hogy is kellene a helyzetet kezelni. Ilyenkor a legjobb, ha a tanácsadó, a sokféle szervezetben szerzett tapasztalatai megosztásával és tanácsaival gyorsítja fel a folyamatot.

Vezetői tanácsadás alatt ma Magyarországon nagyon sok mindent értünk kezdve az adótanácstól a működésfejlesztésen keresztül a leadership típusú vezetés fejlesztéséig.

Amikor a vezetőnek napi működtetési vagy pénzügyi gondjai vannak, azaz „tűzoltás” van, akkor olyan emberre van szüksége, akinek sok tapasztalata van cégek működtetésében, illetve pénzügyi problémák megoldásában. Valakire, aki megmondja neki, hogy az adott helyzetben mi a célszerű lépés, és azok milyen következményekkel járnak. Sajnos, a vezető kénytelen szembenézni azzal, hogy már ezen a területen sem kaphat nagyon egyértelmű, minden tekintetben optimális (ahogy hibásan mondani szokták: a legoptimálisabb) megoldást a problémájára.

Ha a vezető azt ismeri fel – akár magától, akár a tanácsadó segítségével -, hogy a belső folyamatokat kell megváltoztatni a hatékonyság érdekében, és ne mindig a tüzet kelljen oltani, akkor működésfejlesztési szakembert célszerű hívni, aki átvilágítja a folyamatokat, és ír egy elemzést róluk, valamint javaslatot tesz, hogy hogyan lehet azokat hatékonyabbá tenni, és milyen költségcsökkentés vagy eredmény-növekedés várható.

Még ennél is távlatosabb az a munka, amikor a stratégia megalkotására, illetve módosítására kerül sor. Ebbe (is) érdemes mindazokat bevonni valamilyen szinten, akiknek majd meg kell valósítani a stratégiát. A jövőtervező vagy a stratégiai műhelyek korlátozódhatnak vezetői szintre, de kiterjedhetnek teljes szervezetre is. Itt a tanácsadó nem másban szakember, mint az emberekkel való foglalkozás, illetve a szervezeti célok és vezetői eljárások összehangolása terén.

A vezetői tanácsadáshoz tartoznak a vezetői készségek és magatartások fejlesztésének különböző módozatai is. A vezetői készségfejlesztés történhet tréninggel és coachinggal. Olyan szakember tud itt segíteni, aki a vezetői készségek fejlesztésében mozog otthonosan, és egyszerre érzékeny az emberi nehézségekre, ugyanakkor szükséges emberi magatartásra tudja lefordítani a szervezeti célokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik