Pénzügy

Hiány és túlkínálat – a munkaerőpiac helyzete Borsodban

Ha szakmailag összefog, „egy húron pendül” az iparkamara, az egyetem és a város, akkor az a felemás helyzet, hogy Miskolcon egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség, megszűnhet – mondta az I. Országos Foglalkoztatáspolitikai Konferencián a tanácskozásnak otthont adó Miskolc város polgármestere, Káli Sándor.

A gyakorlati oktatás mintája


A konferencia keretében adta át Gúr Nándor országgyűlési képviselő, a Parlament Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke a Ro-Pánt 95 Bt. szakképzős, illetve technikustanulókat foglalkoztató üzemrészét. A cég nagy hangsúlyt fektet a pályakezdő szakmunkások gyakorlati oktatására – NC, CNC vezérlést tanulnak, korszerű gépeken, „éles” gyártási helyzetben –, így a szakma minden csínját elsajátíthatják.

Augusztus utolsó napjaiban tartották az Országos Foglalkoztatáspolitikai Konferenciát, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) a Miskolci Egyetemmel közösen rendezett. A két nap alatt 12 előadást hallgathatott meg a több száz érdeklődő. Szó esett a magyar és a nemzetközi gazdaság változásairól, illetve igényeiről, az oktatás versenyképességéről, az EU-támogatásokról, a területi integrált szakképzési központokról (TISZK-ekről), a szakképzés reformjáról, a felsőoktatás átalakulásáról, a felsőfokú szakképzésről és az élethosszig tartó tanulásról. Bemutatkozott a megújult Állami Foglalkoztatási Szolgálat, majd az előadókkal a közönség is megoszthatta az észrevételeit.


A konferencián eredetileg előadást tartott volna a munkaügyi és az oktatási miniszter is, ám más irányú elfoglaltságuk miatt mindketten lemondták a részvételt. Jelen volt azonban Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára és dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A megnyitón Bihall Tamás, a BOKIK elnöke elmondta, hogy a Miskolci Egyetemmel együttműködve próbálják a gazdaság szereplőit bevonni a képzésekbe – a szakképzésbe, a felsőoktatásba és a felnőttképzésbe is.


Káli Sándor, Miskolc polgármestere hozzátette: a felmérések szerint rengeteg olyan fiatal él a megyében, akinek vagy nincs szakképesítése, vagy olyan szakmát szerzett, amellyel nem tud elhelyezkedni. „Szemléletváltásra van szükség, nemcsak a szakképző intézmények, hanem a diákok és a szülők részéről is. A szülők azt szeretnék, hogy divatszakmát tanuljon a gyerek, de ezek a szakmák telítettek, a jó szakmunkásokból pedig hiány van. A jövőben a TISZK-ek feladata lesz a különböző szakképzések koordinálása, tehát megszűnik az az irreális helyzet, hogy két szakképző is ugyanolyan szakoktatást indít, és azon versenyeznek, hova jár több diák” – mondta a polgármester.


„Ha egy cég Miskolcon akar befektetni, és előzetesen közli, hogy 600 CNC esztergályosra lenne szüksége, akkor most én behazudom, hogy van ennyi szakmunkás, hiszen a befektetői szándék nagyon fontos. Aztán majd a cég megszervezi a képzésüket. Ezen a helyzeten változtatni kell, a gazdaság igényeinek megfelelő képzési rendszert kell kialakítani” – tette hozzá Káli Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik