Pénzügy

Hollandia is a munkaerő-piaci nyitás mellett

Hollandia is fontolgatja, hogy már májustól nem hosszabbítja meg az Európai Unió új tagországainak munkavállalóit sújtó korlátozásokat.

Az EP szakbizottsága is a nyitás mellett

Az EP foglalkoztatási bizottságának jelentése még az Európai Parlament jóváhagyására vár, de Őry Csaba és Kósáné Kovács Magda képviselők kedden elfogadott beterjesztésének – amely a munkavállalási korlátozások feloldását sürgetik a régi tagállamokban – köszönhetően jóval határozottabban fogalmaz, mint az Európai Bizottság nemrég megjelent közleménye. Nem hagy kétséget afelől, hogy a korlátozások mielőbbi megszüntetése közös, összeurópai érdek – írja a BruxInfo.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének bejelentése szerint Hollandiával együtt négyre nőhetne azon tagállamok száma, amelyek a hétéves átmeneti időszak első szakaszának letelte után megnyitnák munkaerőpiacukat az újonnan csatlakozó tagországok munkavállalói előtt. Végleges döntés ugyan még nem született a témában, hiszen ahhoz parlamenti jóváhagyás is kell, de a holland foglalkoztatási tárca már jelezte, hogy fontolgatja a korlátozások megszüntetését. Barroso mindazonáltal úgy fogalmazott, a holland kormány már „bejelentette azt a szándékát, hogy véget vet az átmeneti időszaknak” – adta hírül az MTI-Eco. Így Spanyolországban, Portugáliában, Finnországban és Hollandiában is szabadon vállalhatnának munkát a magyarok 2006. május elsejétől, csakúgy, mint a már két évvel korábban a teljes nyitás mellett döntő Írországban, Nagy-Britanniában és Svédországban.

A francia és belga kormány korábban jelezte az Európai Bizottság felé, hogy a korlátozások fokozatos feloldását választják, így az átmeneti időszak következő hároméves szakaszának végére válna teljesen szabaddá a kelet-európaiak munkavállalása ezekben az országokban.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Luxemburg, Görögország és Olaszország hogyan fog dönteni, de Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter korábban annak a reményének adott hangot, hogy a luxemburgi kormány szintén a korlátozások feloldása felé mozdul majd el. Olaszországtól az április 9–10-ei választás lezajlása előtt nem várnak semmilyen döntést az EU-ban.

Ausztria és Németország mindenképpen az eddigi korlátozások fenntartása mellett dönt majd, ezt kormányuk már többször is jelezte az unió szervei felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik