Gazdaság

Tényleg csak a nagyobb forgalmú kereskedők a hibásak, ha 500 forint felett van egy liter tej a boltban?

Kummer János
Kummer János
Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben szóvá tette, hogy míg a tejtermelőktől 200 forintért veszik át a tejet, addig a boltban már 550 forintba kerül az a vásárlóknak, ami szerinte tűrhetetlen. Megnéztük, hogyan lesz a 200 forintos tejből 500 forint feletti árú, hogy indokolt-e a termelői árhoz képest a két és félszeres fogyasztói ár, és valóban csak a nagyobb forgalmú kereskedőkön múlik-e ez.

Március 17-étől a kormány harminc terméknél korlátozza az árrést, a beszerzési és az értékesítési ár különbözete nem lehet több 10 százaléknál. Az intézkedés csak a nettó 1 milliárd forint feletti forgalmú üzleteket érinti. A döntést indokolva a miniszterelnök nehezményezte, hogy a 200 forintos tej 550 forint lesz, mire az üzletekbe kerül. Megnéztük, hogy tényleg csak a nagyobb boltláncokon múlik-e az ár.

Okkal magasak az élelmiszerárak

A magas élelmiszerárak kialakulása a GKI szerint összetett folyamat, amelyet számos belföldi és nemzetközi tényező befolyásol. A korábbi évek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy az árakat befolyásoló intézkedések – például az ársapkák – hatékonysága kérdéses, hiszen ezek egyes termékeknél hiányt okoztak, miközben a piaci szereplők más területeken próbálják ellensúlyozni a kieső bevételeiket.

Az Orbán-kormányok időszakát vizsgálva arra jutottak, hogy 2010-től 2021-ig 48–50 százalékkal növekedtek az árindexek, ám 2021-től 2024-ig majdnem további 56 százalékkal emelkedett az élelmiszeripari árindex, miközben az élelmiszerek árindexe 63 százalékkal. Vagyis

az élelmiszeripari és a fogyasztói árindex erősen együtt mozgott, tehát a kiskereskedelmi láncok közel annyira emelték az áraikat, amennyivel drágábban vették meg az élelmiszeripari vállalatoktól a feldolgozott élelmiszert.

A 2024-es szétnyílás pedig magyarázatuk szerint a kiskereskedelmi különadó emelésének hatása, amit részben az élelmiszereken hoztak be a kiskereskedők. A termelői árindex (ami azt mutatja, hogy mennyivel olcsóbban vagy drágábban adják el a magyar mezőgazdasági termelők az áruikat), sokkal ingadozóbb volt a másik kettőhöz képest. Ezt nyilván befolyásolja az időjárás okozta nagyobb bizonytalanság, ám az is fontos tényező, hogy kis arányú a hazai mezőgazdasági nyers termékek súlya a teljes lakossági fogyasztásban, részben azért is, mert a lakosság által megvett élelmiszerek egy része külföldről származik.

Azt is kibontották, hogy milyen fontosabb hazai hatások hajtották az élelmiszeripari és az élelmiszerárak növekedését:

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
Olvasói sztorik