Gazdaság

Néhány kisboltban már elindult az ingyenes bolti készpénzfelvétel

Az ezt lehetővé tevő törvény hatályba lépése után több mint egy évvel elindult a bolti készpénzfelvétel. Egyelőre azonban csak egy-két kisboltban van ilyen szolgáltatás, ott is gyerekbetegségekkel küzd a rendszer – írja a Bank360.hu. A cikk szerint egy Baranya vármegyei kisboltosnak több mint egy éven át kellett küzdenie azért, hogy bevezethesse a bolti készpénzfelvételt. A törvény már 2023 júliusától arra kötelezi a bankokat, hogy biztosítsák ezt a lehetőséget az ügyfelek számára.

A bankkártyás ügyfelek havonta két alkalommal összesen maximum 40 ezer forint erejéig díjmentesen vehetnek fel készpénzt a boltokban, ha vásárolnak és ezt az üzletek is lehetővé teszik. Ez minden bank hirdetményében, üzletszabályzatában megtalálható 2023 júliusától, amióta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvény módosításaként ez a szabály hatályba lépett.

A gyakorlatban azonban a megvalósítás késett, és nem csak azért, mert az üzletek nem akarták bevezetni ezt a szolgáltatást, ami számukra egyébként nem kötelező. Volt olyan falusi kisbolt, amelyik kifejezetten szerette volna, de hiába kilincselt több hitelintézetnél is, egyik sem adott neki olyan terminált, amely ilyen szolgáltatást tudott volna nyújtani.

Az OTP az idén nyárra megoldotta ezt a fejlesztést, és annál a néhány kereskedőnél, aki ezt igényelte, kicserélte a terminált egy újabbra, amelyik már ismeri a vásárlás készpénzátvétellel funkciót.

A gyakorlat a jogszabálynál valamivel szigorúbb lett. A már működő cash-back szolgáltatással a vásárlók csak akkor tudnak készpénzt felvenni a boltban, ha minimum 3 ezer forintért vásárolnak, a felvehető készpénz összege kerek 1000 forint lehet csak, minimum 1000 és maximum 20 ezer forint vehető fel egy alkalommal. A jogszabályban nincs minimális vásárlási összeg, és elvileg mind a 40 ezer forintot fel lehetne venni egyetlen alkalommal is díjmentesen. Sőt, akár többet is fel lehetne venni, de azért már díjat számolhatnak fel a bankok.

Ezek a feltételek azonban csak a lakossági számlavezető bankokra nézvést kötelezőek. A boltok és a terminálokat üzemeltető pénzintézetek másképp is eljárhatnak, vagyis szigorúbb szabályokat is hozhatnak a készpénzfelvételnél. Ilyen a 3 ezer forintos minimális vásárlás, és a maximum 20 ezer forintos felvehető pénzösszeg is. Emellett, persze, azt is megtehetik, hogy egyáltalán nem vezetik be a boltban a készpénzfelvételt.

Az egyik kisboltos, akinek sikerült megfelelő szerződést kötnie az OTP-vel, és terminált is kapott, egyelőre még nem hirdette meg a lehetőséget a faluban, saját maga teszteli a rendszert, amely OTP-s bankkártyával működött, más bank kártyájával viszont nem.

A Bank 360 cikke szerint a nagyobb üzletláncok egyelőre nem indultak el ebbe az irányba, egyedül a Penny kivételével, amely már 2015 közepén bevezette ezt a szolgáltatást. Az elfogadott bankkártyák köre viszont szűk: csak a Mastercard vagy Maestro típusú kártyával rendelkező, OTP-s ügyfelek tudnak készpénzt felvenni a diszkontlánc üzleteiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik