Gazdaság

Havi 11,1 millióra hízhat Orbán Viktor fizetése, ha megvalósul Nagy Márton terve

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

2028-ra egymillió forintos átlagbért szeretne látni a kormány Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel az élén. Bár szakértők szerint a miniszter célkitűzései meglehetősen ellentmondásosak, és nehezen látni, milyen forgatókönyv mentén tudna minden cél teljesülni, az egymillió forintos álomhatár a magyar képviselők számára is sokat hozhat a konyhára. A parlamenti képviselők fizetését ugyanis néhány éve az előző évi nemzetgazdasági bruttó átlagbérhez kötötték – hívta fel a figyelmet a 444. Számoltak is, mit jelenthet a parlamenti potentátoknak, ha tényleg 1 millió forint lesz a bruttó átlagbér.

A képviselői alapbér a bruttó átlagbér háromszorosa, ami alapján 2029-től a parlamenti patkóban helyet foglaló képviselő – aki nem tagja semmilyen bizottságnak – bruttó 3 millió forintért végezhetné a munkáját az Országgyűlésben. Azt is megnézték, mennyi bruttó bér járhat 2029-ben a parlamenti bizottsági tagoknak (3,6 millió forint), a frakcióvezetőknek (6 millió forint), Kövér László házelnöknek (8,1 millió forint), valamint a miniszterelnöknek.

Orbán Viktornak a házelnöknek járó bér jár, plusz felveszi a képviselői alapbért is. Ez alapján 2029-től – ha még akkor is ő lesz a miniszterelnök, és nem történik jogszabályváltozás – havi bruttó 11,1 millió forintot kaphat, amennyiben megvalósul Nagy Márton elképzelése, 2028 januárra az egymilliós bruttó átlagbér.

Orbán Viktor fizetése az idei évben havi bruttó 6,3 millió forintra emelkedett, tehát a magyar átlagbér 9,5-szörösét kapja kézhez minden hónapban. Ezzel messze kiemelkedik az átlagos emberek keresetéhez képest az EU-s vezetők mezőnyéből – derült ki az Átlátszó júliusi cikkéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik