Gazdaság

Egy hangfelvétel szerint Lázár János kérésére került magyar vezetés az RTL élére

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Telex birtokába jutott egy vélhetően titokban rögzített, francia nyelvű beszélgetés magyar leirata, amely 2015 márciusában, Luxemburgban, döntően Guillaume de Posch az RTL Group korábbi társ-vezérigazgatója és Dirk Gerkens, a hazai RTL ekkor már elbocsátott vezérigazgatója között zajlott le.

A feszült hangulatú beszélgetés során Dirk Gerkens rákérdez, míg Guillaume de Posch jóváhagyólag válaszol arra a felvetésre, hogy a magyar kormány fellépése is szerepet játszhatott Gerkens eltávolításában. A beszélgetés alapján az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János hazai menedzsmentet szeretett volna, és az RTL a feszült helyzetben (ebben az időszakban fenyegette az RTL-t a kormány, például, a magas reklámadókkal) ezt akceptálta.

Igen, az ő kérése volt, hogy magyar vezetés legyen. Nem fogok kitalálni egy történetet. Nem mondom azt, hogy mi kívántuk ezt a magyar menedzsment kialakítását. Nyilvánvaló, ha nem lett volna ez a reklámadó, akkor nem tartanánk most itt

– mondta Gerkens faggatózására Guillaume de Posch.

Lázár a Telexnek a felvétellel kapcsolatban arról beszélt, hogy a konkrét esetre nem emlékszik, de ha így történt, akkor arra büszke, mert mindig is azt vallotta, hogy az lenne a jó, ha a hazánkban működő külföldi cégek minél inkább magyar vezetőket alkalmaznának.

Az RTL Group a lapnak azt írta, hogy: „Dirk Gerkens RTL-nél fennálló magyarországi munkaviszonyát megfelelő okkal szüntettük meg, amit a magyar bíróság a teljes iratanyag áttekintése, az érvek meghallgatása és minden érvényes bizonyíték mérlegelése után jogszerűnek talált. Ez ellen már nem lehet fellebbezni. A luxemburgi bírósági üggyel kapcsolatban, kérjük, vegye figyelembe, hogy nem kommentálunk folyamatban lévő jogi ügyeket”.

Gerkens tavaly pert vesztett az RTL-lel szemben

Tavaly áprilisban végső döntés született az RTL Magyarország és Dirk Gerkens perében. A Kúria 400.000 dollár, vagyis (tavalyi árfolyamon) nagyjából 138 millió forint megfizetésére kötelezte Dirk Gerkenst. A bíróság kimondta, hogy Dirk Gerkens az RTL nevében 400.000 dollár értékben olyan kifizetésről intézkedett, amelyre nem lett volna jogosult, ezáltal megsértette az RTL jogos gazdasági érdekét, valamint a jóhiszemű és tisztességes joggyakorlás követelményét, továbbá együttműködési kötelezettségét.

A per előzménye, hogy az RTL 2015 márciusában rendes felmondással megszüntette Dirk Gerkens munkaviszonyát. A rendes felmondást követően belső vizsgálatot indított az RTL, amelynek eredményeként, 2015 májusában, azonnali hatállyal felmondott Dirk Gerkensnek. A belső vizsgálat szerint Dirk Gerkens az RTL vagyonát visszaélésszerűen kezelte és vezetői kötelezettségeit megszegte.

A felmondás jogszerűségét Dirk Gerkens bíróságon vitatta, és mintegy 300 millió Ft elmaradt munkabért követelt az RTL-től. Az RTL a belső vizsgálata alapján viszontkövetelést terjesztetett elő, és mintegy 200 millió Ft összeget követelt Dirk Gerkenstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik