Gazdaság

Elromlott a hangulat: ütik a forintot, hajszálra a 400-as szint

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Folytatódik a forint gyengülése, szerdán délután márciusi mélypontra zuhant a kurzus, és csak egy hajszálra van a 400-tól. A forint gyengülését nemzetközi tényezők okozzák. A globális hangulatváltozást Irán Izrael elleni támadása váltotta ki.

Legutóbb március 13-án volt ilyen gyenge a forint, jelenleg 399,7-re került a jegyzés. Ez tehát féléves mélypont, folytatódik a gyengülés, nagyon közel a 400-as szint – figyelmeztet a portfolio.hu.

Tegnap az iráni rakétatámadás első hírére kezdtek esni a piacok, az amerikai tőzsdék 1–1,5%-is mínuszban zártak tegnap,

a globális hangulat elromlott.

Ma reggel dollárerősödést látunk, ami ilyenkor megszokott, a kockázati étvágy csökkenése jellemzően az amerikai deviza iránti kereslet megugrásával vezet. A forintnak ugyanakkor nem tesz jót a dollárerő. Ha a Közel-Keletről riasztó hírek érkeznek, az további ronthatja a hangulatot, és még az sem vehető biztosra, hogy a tegnapi iráni hírek hatása már teljesen látszik a forinton, hiszen az az európai (benne a magyar) kereskedési nap lezárása után történt.

A forint megint nagyobb mértékben gyengül, mint a lengyel zloty, ez jellemző helyzet a globális hangulatromlás idején. A forint a zlotyval szemben nagyon közel van a történelmi mélyponthoz, kicsivel 93 felett jár a jegyzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik