Gazdaság

Gyárbezárásra kényszerülhet a Volkswagen a kínai piaci nyomulás okozta fokozott verseny miatt

Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Évtizedek óta nem látott gyárbezárásokat hozhat a német autóiparban az olcsó kínai elektromos autók megjelenése okozta piaci nyomás. A Volkswagen féléves eredményei mindenesetre azt mutatják, hogy a vállalat nem fogja elérni a 2026-ra kitűzött 10 milliárd eurós költségmegtakarítási célt. Ennek fényében pedig az autóipari óriás közölte, nem zárja ki a gyárbezárásokat sem, valamint visszavonja azt a 1994 óta érvényben lévő munkahelyvédelmi doktrínáját, amely 2029-ig tiltotta volna az elbocsátásokat.

Az európai autóipar nagyon nehéz és súlyos helyzetben van

– fogalmazott Oliver Blume, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója hétfőn tett nyilatkozatában, amelyet az Associated Press szemlézett a német DPA alapján. A vállalatvezető az európai piacon megjelenő kínai nyomulásra utalva arról beszélt, hogy az európai piacokra belépő új versenytársak rombolják Németország mint gyártási helyszín pozícióját, emiatt pedig „határozottan kell cselekedni”.

A bezárások és elbocsátások körüli vita egyelőre a vállalat fő márkáját, a Volkswagent érintik, a brand működési eredménye ugyanis azt egy évvel korábbi 1,64 milliárd euróról 966 millió euróra esett vissza.

A vállalatcsoporthoz tartoznak ugyanakkor a Magyarországon is telephellyel rendelkező Audi, a Porsche – ezek a luxusmárkák egyelőre jól teljesítenek –, illetve a cég által gyártott olyan tömegjárművek is, mint a Skoda vagy a SEAT.

A németországi Alsó-Szászország tartomány miniszterelnöke, Stephan Weil, aki maga is tagja a Volkswagen vállalat igazgatótanácsának, ugyan egyetértett azzal, hogy az autóipari cégnek lépéseket kell tennie a gazdálkodása stabilizálása érdekében, de felszólította a Volkswagent, hogy támaszkodjék a költségcsökkentés más módjaira, és kerülje el az üzembezárásokat.

 A tartományi kormány erre különösen nagy figyelmet fog fordítani

– olvasható a tartományi miniszterelnök nyilatkozatában, amit a dpa hírügynökség ismertetett. Az MTI a Volkswagen gondjairól szintén beszámolt, de a kínai elektromosautó-gyárak európai piaci nyomulását a híradásban nem említették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik