Gazdaság

Jelen állás szerint ennyivel nőhet az átlag nyugdíjak összege 2025-ben

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A kormány először közölt hivatalosan új inflációs becslést a 2025-ös évre, aminek alapján a Portfolio kiszámolta, mekkora nyugdíjemelésre lehet számítani jövőre.

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az Inforádiónak adott nyilatkozatában azt mondta, idén 3,7 százalékkal számolnak az átlagos infláció tekintetében, ugyanez az érték a jövő évre 3,2 százalék. 2024 januárjában az öregségi nyugdíj átlaga 231 ezer forint volt. Ha bejön a kormány jóslata, és az érték 3,2 százalékkal emelkedik, az 7400 forint pluszpénzt jelent, az átlagnyugdíj összege 2025-ben így 238.400 forint körül lehet. Ez az egész 2025-ös évre vetítve 89 ezer forintnyi plusz nyugdíj juttatást jelent.

Ez ugyanakkor még közel sem biztos, már csak azért sem, mert tavasszal például még 4,2 százalékos átlagos inflációt várt a kormány az idei évre, míg jövőre 3,6 százalékot, néhány hónap alatt tehát máris változott a helyzet. A kormány a tervek szerint hivatalosan csak novemberben nyújtja be a költségvetést, amiben a 2025-re vonatkozó hivatalos makrogazdasági prognózisok is szerepelnek majd, így a legújabb GDP-növekedési és inflációs előrejelzés is. Addig pedig még könnyen változhat a Varga által most megpendített 3,2 százalékos érték.

Kapcsolódó
Tízből négy nyugdíjas szűkösen él, kétmillió ember öregségi nyugdíja nem érte el a jó megélhetéshez szükséges jövedelmet
A nyugdíjak hátránya behozhatatlannak tűnik a bérekhez képest, és a nyugdíjasok zömének elérhetetlen lehet egy átlagos életszínvonal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik