Gazdaság

Elszállhat a forintárfolyam, Matolcsy György távozása lesz az igazi kockázat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A rossz makrogazdasági kilátások mellett a forintpiac elkezdett kacérkodni a 400-as euróárfolyammal. Eközben az MNB – valószínűleg kormányzati nyomásra – egyértelműen kiállt a lazítás mellett. Mekkora kockázat a forintra nézve, ha a jegybank rosszul időzíti kamatcsökkentő lépését, illetve mekkora rizikó a magyar gazdaság gyengélkedése? Milyen forintárfolyamra számítanak az elemzők az év hátralévő részére, és 2025-re vonatkozóan?

Borús kilátások elé került a forint az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok miatt. A július 30-án kiadott második negyedévi, 0,2 százalékos csökkenést jelző GDP-számok megjelenését követő napokban ismét a 400 forintot közelítő szintekre kúszott fel a euróárfolyam, miközben tovább rontott a helyzeten a Japánban kitört tőzsdepánik.

A német gazdaság gyengélkedése magával rántja Magyarországot, hiszen legnagyobb kereskedelmi partnerünknél bezuhant a kereslet az exporttermékek iránt. Ez a járműipar és az akkumulátorgyártás teljesítményét is visszahúzza, miközben a hazai fogyasztás sem képes kellőképpen beindulni, a friss kiskereskedelmi adat negatív meglepetést okozott. Mindennek tetejébe nagy kérdés, hogy a kormányzat mennyire lesz képes leszorítani a 2,6 ezer milliárdos költségvetési hiányt, illetve kordában tartani az államadósságot – ez utóbbiak miatt az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást indított hazánk ellen.

A sort pedig lehet folytatni a 20 milliárd eurónyi befagyasztott EU-forrással, a pénzmegvonás okozta bizonytalanság immár évek óta „nehezék” a forint számára, azt a piaci szereplők beárazták az árfolyamba. Legutóbb – minden apropó nélkül – a BNP Paribas prognózisában emelték ki  ezt a kockázatot, ami szerepet játszhat a leértékelődési trendben. Ez a bank szerint decemberre 400 feletti euró/forint árfolyamszintet eredményezhet.

Jelenleg nagyon nehéz lenne a forint mellett érveket felsorakoztatni

– értékelt lapunknak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője, aki szerint egyáltalán nem tűnik pesszimista forgatókönyvnek, hogy év végére tartósan 400 forint felett ragadhat az euróárfolyam. Hosszabb távon gyengülő trend látszik, az euró/forint széles sávban mozog, ami körülbelül 382 és 402 közt található. Szerinte bőven reális lehet, hogy rövid távon megérintsük a 402-es szintet, de átmenetileg efölé is kúszhat az árfolyam. Ennél gyengébb – utoljára 2022-ben látott – szintekre azonban csak akkor kerülhet a kurzus, ha valami újabb geopolitikai, vagy gazdasági sokkhatás éri a világot.

Most nagyon nem mindegy, mit lép az MNB

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik