Gazdaság

Könnyítenék a katások, átalányadózók, őstermelők hozzájutását a Babaváróhoz, CSOK pluszhoz

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A pénteki kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könnyebben juthatnak Babaváróhoz, vagy épp CSOK Pluszhoz a jövőben – írta a Bankmonitor. Az ilyen tevékenységből származó bevételek elfogadását ugyanis leszabályozza az állam, illetve számukra elég lehet 1 éves TB jogviszony igazolása is a kedvezmény elnyeréséhez.

A lépésre azért kerülhet sor, mert a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók nehezen tudnak hozzájutni a lakástámogatásokhoz, például CSOK Pluszhoz, a Falusi CSOK-hoz, vagy épp a Babaváró hitelhez.

A kérdéses csoportoknál nehézséget okozhat, hogy a bevételüknek csak egy részét tekinti a bank jövedelemnek a hitelbírálat során. A bankok sok esetben a költséghányaddal csökkentett bevételből indulnak ki a nettó jövedelem meghatározása során, ami egyes tevékenységeknél már bőven a bevétel 50 százaléka alatt van. A bejelentett módosítás alapján ezt a jövedelemszámítási metodikát az érintett pénzintézeteknek újra kell gondolnia, mert

  • a jövőben a bírálat során a kérdéses csoportok bevételének legalább az 50 százalékát el kell fogadnia a banknak igazolt jövedelemként.
  • Az érintett csoportnak elegendő lehet egy éves társadalombiztosítási jogviszonyt igazolniuk a támogatás igényléséhez. (Alapesetben CSOK+ és a Falusi CSOK esetében 2 éves, míg a Babaváró hitelnél 3 éves TB  jogviszonyt várnak el.)

A 3 éves tb-jogviszony jelenlegi feltételének a portálon kalkulálók nem felelt meg.

A portál szakértőinek véleménye szerint a jövedelmek elfogadásának meghatározására vonatkozó előírás eléggé meglepő, ugyanis a banki hitelek kihelyezése jellemzően az egyes bankok kockázatvállalási hajlandóságán múlik. Az ezt befolyásoló állami előírások megjelenése számos kérdést vet fel. Persze az is lényeges, hogy ezen változtatások hogyan jelennek majd meg pontosan a támogatásokról szóló jogszabályokban, a részletszabályok ugyanis ezt a problémát is feloldhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik