Gazdaság

Zsíros nyugdíjat fog kapni Joe Biden

Manuel Balce Ceneta / MTI /AP
Manuel Balce Ceneta / MTI /AP

Két helyről is kap majd nyugdíjat hamarosan az elnökjelöltségről lemondó jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden, összesen 413 ezer dollárnyit (átszámítva közel évi 150 millió forint) – áll a National Taxpayer Union Foundation új elemzésében, amit a makronom.eu szúrt ki. A volt elnökök nyugdíjrendszerét 1958-ban alakították ki. A 2024-es összeg 246 ezer dollár, de évente korrigálhatják (elméletileg és minimális mértékben akár lefelé is). Az exelnökök nyugdíja – és minden azt kiegészítő juttatás – pedig abszolút független az illető vagyoni helyzetétől.

A kettős nyugdíj a 246 ezer dolláros elnöki és a Bidennek kínált 166 374 dolláros törvényhozási nyugdíjból jön össze. A cikk szerint morálisan ez még akkor is megkérdőjelezhető, ha az Egyesült Államok volt vezetőjéről van szó.

És a nyugdíj még nem minden. A hivatalukból távozó amerikai elnökök a vagyoni helyzetüktől független alapjuttatásokon kívül igen sokat kereshetnek a könyveik és emlékirataik után járó jogdíjakból és a nyilvános szerepléseikért kapott összegekből is.

A még életben lévő volt elnökök közül Jimmy Carternek 10 millió, Bill Clintonnak 120 millió, George W. Bushnak 50 millió, Barack Obamának 70 millió, Donald Trumpnak pedig 2 milliárd dolláros vagyona van. Biden jelenlegi vagyonát 9 millió dollárra becsülik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik