Gazdaság

Újra egyesül a Dobrev- és Gyurcsány-cég

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Családban marad. Az Altus Befektetési Zrt., szeptember végén beolvad az Altus Portfólió Kft.-be.

Az az Altus Portfólió egyedüli tagja Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, az Altus Befektetési Zrt. egyetlen részvényese pedig felesége, Dobrev Klára, akinek a tervezett beolvadás után elenyésző tulajdonrésze lesz, mivel cége csak egymillió forint saját tőkével járul hozzá az egyesüléshez – írja a hvg360. A tulajdoni hányad túlnyomó többsége Gyurcsány Ferencet illeti majd, tekintettel az Altus Portfólió több mint 62 millió forintos saját tőkéjére.

A portál emlékeztet rá, hogy a nemsokára teljesen magára maradó Altus-cég 2015-ben úgy jött létre, hogy kivált az Altus Befektetési Zrt.-ből. Jelenleg mindkét cég vezető tisztségviselője Gyurcsány Tamás, a házaspár középső gyermeke, aki a cégek egyesülése után a jogutód vállalkozásban is ügyvezető marad. Ő 2019 júliusa óta látja el édesanyja helyett a családi vállalkozások vezetését. Dobrev Klára szerint érdemi üzleti tevékenységet a cégek évek óta nem végeznek, amit az éves eredménykimutatások is igazolnak.

Dobrev Klára már öt éve, az EP-választási kampány idején azt mondta, megszűnik az Altus Zrt., ha mandátumot szerez. A DK politikusa akkor a HVG-nek arról is beszélt, hogy felmondják a szerződéseket, kilépnek a nemzetközi konzorciumból, fia feladata ennek a körülbelül féléves folyamatnak a menedzselése lesz. Hozzátette: az Altus Portfóliót nem számolják fel, feladata a pénzügyi befektetések kezelése marad, de érdemi üzleti tevékenységet ez a cég sem végez majd. Vagyonnyilatkozata szerint az Altus Portfólió Kft. tulajdonosaként havi néhány százezer plusz jövedelmet kap Gyurcsány Ferenc képviselői juttatás mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik