Gazdaság

Fellélegezhetnek a szállásadók – a Booking eltörölte a kötelező árparitást

GettyImages
GettyImages

Történelmi lépésről tájékoztatta a Booking.com szállásadó partnereit szerdán e-mailben. Az online szállásportál 2024. július 1-jétől már nem teszi kötelezővé az árparitás betartását az Európai Gazdasági Térségben (EGT) található szállásadó partnerek számára – írta Spabook.net.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szállásadók számára július 1-jétől nem kötelező ugyanazokat, vagy jobb árakat és feltételeket biztosítaniuk a Booking.com számára, mint amilyeneket saját maguk a saját weboldalukon, vagy bármely más online vagy offline csatornán meghirdetnek.

Ez a változás a Genius és a Preferált Partner Programokban való részvétel feltételeire is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy az EGT területén található szállások egyéb platformokon meghirdetett, úgynevezett „külső árait” a továbbiakban nem veszik figyelembe a Bookingnál és már nem képezik az e programokban való részvételre való jogosultság feltételeit.

Az oldalon kitérnek arra is, hogy több EU-s országban már eddig sem volt kötelező árparitás, így nem lesz változás az Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Portugáliában található szállásoknál.

Mint írják, a Booking.com az árparitás eltörlésével elébe ment az elfogadásra váró magyar szabályozásnak, ugyanis a tavalyi kifizetési botrány után a magyar törvényhozás olyan javaslatot nyújtott be, amely Magyarországon betiltotta volna az árparitás alkalmazását. Ez a törvény még továbbra is fontos lesz, hiszen vannak egyéb online szállásportálok is, rájuk is fontos lesz kiterjeszteni ezt a működési rendet – jegyzik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik