Gazdaság

A Világbank kissé feljavította az idei GDP-növekedési előrejelzését

Johanes P. Christo / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Johanes P. Christo / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Világbank 2,6 százalékra javította a 2024-es globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a januárban becsült 2,4 százalékról. A kedden kiadott jelentés szerint a világgazdasági növekedés stabilizálódik a geopolitikai feszültségek és a magas kamatok ellenére, azonban a bővülés mértéke még mindig jóval a pandémia előtti szint alatt tart.

A világgazdasági növekedés üteme két év lassulás után az idén már nem mérséklődik tovább, így előrejelzésük szerint 2024-ben a tavalyival megegyező mértékben, 2,6 százalékkal bővül a világgazdaság.

Az intézmény legfrissebb világgazdasági jelentése (Global Economic Prospects) szerint a kereskedelem és a beruházások szerény növekedésével 2025-ben és 2026-ban egyaránt 2,7 százalékos globális GDP-növekedés várható, ami azt jelenti, hogy az előrejelzésben szereplő időszak világgazdasági növekedése közel 0,50 százalékponttal elmarad a 2010-es évek átlagától.

A Világbank

  • az Egyesült Államok idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzést a januári 1,6 százalékról jelentősen, 2,5 százalékra javította;
  • a kínai gazdaság 2024-es növekedésére vonatkozó előrejelzést a januári 4,5 százalékról 4,8 százalékra javította. Jelezte azonban, hogy Kína GDP-növekedési üteme 4,1 százalékra mérséklődik 2025-ben a gyenge fogyasztói bizalom, valamint az ingatlanszektor visszaesése közepette;
  • India 2024-es gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését ugyancsak feljavította a januárban jelzett 6,4 százalék helyett immár 6,6 százalékos idei GDP-növekedésre számítanak;
  • ugyanakkor a januárban prognosztizált 0,9 százalékról 0,7 százalékra rontotta a japán gazdaság idei növekedési előrejelzését, részben a fogyasztás szerény növekedése miatt;
  • az euróövezet idei gazdasági növekedési kilátásán nem változtattak, továbbra is 0,7 százalékos bővülésre számítanak 2024-re.

A Világbank rámutatott arra, hogy a globális infláció az idén várhatóan tovább mérséklődik, előrejelzésük alapján az átlagos inflációs ráta 2024-ben 3,5 százalék, 2025-ben pedig 2,9 százalék lehet, szerintük a folytatódó inflációs nyomás késleltetheti a monetáris lazítást.

A jelentés kiemelte, hogy a fokozódó geopolitikai feszültségek fenyegetést jelentenek a világgazdaságra nézve, volatilis nyersanyagárakhoz vezethetnek, és további fennakadásokat okozhatnak a kereskedelemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik