Gazdaság

Májusban is az éves terv felett volt az államháztartási hiány

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A költségvetés májusban 49 milliárd forintos többlettel zárt, ami 2016 óta a legkedvezőbb májusi havi mutató – írta az MTI az államháztartás központi alrendszerének május végi állásáról hétfőn kiadott pénzügyminisztériumi (PM) gyorstájékoztatóra hivatkozva.

A közlemény szerint május végéig az államháztartás központi alrendszere 2548,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Összehasonlításul, április végéig az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, egész évre pedig 2514,8 milliárd forint hiányt terveztek.

A központi költségvetés májusban 2559,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 115,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 104,3 milliárd forintos hiányt mutattak. A PM kiemelte: május végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1760,6 milliárd forintot tettek ki, ami 659,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben volt esedékes – fűzték hozzá. Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is – hangsúlyozták. “Nyugellátásokra 2848,4 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1090,8 milliárd forintot fordítottunk május végéig.” – áll a közleményben.

A tájékoztatás kitért arra is, hogy az uniós források érkezése továbbra is folyamatos: május végéig 546,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 801,9 milliárd forintot tettek ki. A bevételek kapcsán kiemelték, hogy az alacsonyan tartott adók ellenére az előző év azonos időszakához képest az adó- és járulékbevételek 9,9 százalékkal magasabban teljesültek. Hozzátették: a kormány kitart a hiány és az adósság csökkentése mellett, így a 4,5 százalékos módosított hiánycél elérése érdekében 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemezett át, miközben többezer milliárd forintnyi fejlesztést még idén megvalósít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik