Gazdaság

Teszári Zoltán cége vásárolja meg a Telekom Romaniát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Romániai magyar üzletember, Teszári Zoltán cége vásárolja meg a Telekom Romániát – közölte az MTI a Digi Romaniára hivatkozva.

A bukaresti értéktőzsdén (BVB) közzétett tájékoztatás értelmében elvi megállapodás született arról, hogy a Telekom Romania Mobile Communications SA részvényeinek 99,9999994 százaléka a West Network Invest SRL tulajdonába kerül. A West Network Invest egy befektetési cég, melynek többségi tulajdonosa a Digi Romania.

A tranzakciót jóvá kell hagynia a bukaresti versenyhivatalnak. Az elvi megegyezés értelmében a Telekom Romania a tulajdonosváltást követően is megőrzi arculatát, önálló vállalatként lesz jelen a piacon – írta az economedia.ro.

A Telekom Romania Mobile Communications többségi tulajdonosa a görög Hellenic Telecommunications Organization. A vállalat a negyedik legnagyobb szereplő a romániai telekommunikációs piacon, ügyfeleinek száma 4 millió körül van. 2022-ben a Telekom Romania 1,378 milliárd lej (106,49 milliárd forint) árbevétel mellett 558 millió lej (43,12 milliárd forint) veszteséggel zárta az évet.

A telefonos- és internetszolgáltatásokat nyújtó, valamint több televízió- és rádiócsatornát működtető Digi a legnagyobb telekommunikációs cég Romániában. A cégnek Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában és Belgiumban is vannak érdekeltségei. A Digi Romania alapítója és többségi tulajdonosa a nagyváradi Teszári Zoltán.

Mint írtuk, a leggazdagabb romániai magyar a Digi telekommunikációs és médiabirodalom többségi tulajdonosa (megálmodója és felépítője), az 53 esztendős nagyváradi Teszári Zoltán, aki 400–500 millió eurós vagyonnal a Forbes Románia rangsorában a 14. helyet foglalja el.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik