Gazdaság

8,4 milliárd forintot vett ki a kaszinókból Garancsi István és Habony Árpád

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

8,4 milliárd forint osztalékot vehetett ki a fővárosi kaszinóbizniszen osztozó Garancsi István és Habony Árpád közös cégéből, a Garinvest Projekt Zrt.-ből a 2023-ban elért 20,4 milliárd forint adózott eredmény után.

Az öt fővárosi kaszinó koncessziójából nyereséget húzó Garinvest Projektben a miniszterelnök kötélbarátjaként emlegetett Garancsié a többség 67 százalékkal, a részvények harmada pedig a miniszterelnöki tanácsadó Habonyé. Részesedésük arányában osztoznak a profiton, előbbinek így 5,6 milliárd, utóbbinak 2,8 milliárd forint jár a megszavazott osztalékból. A május 14-én tartott közgyűlésen úgy döntötték, haladéktalanul ki is veszik a pénzt, május 17-ét szabták a kifizetés határidejének.

A mérlegből annyi látszik, hogy a kapcsolt vállalkozásokból (zömmel a kaszinókoncessziós társaságból, a Las Vegas Casino Zrt.-ből) 20,4 milliárd forint osztalék érkezett 2023-ban. Ez majdnem duplája a tavaly elkönyvelt 10,9 milliárd forintnak, és a Las Vegas Casinónál kimutatott adózott eredmény is duplájára, 20,4 milliárd forintra nőtt.

Ugyanakkor szerényebben mérték az osztalékot, mint egy évvel ezelőtt, hiszen tavaly 15 milliárd kifizetéséről szavaztak, most pedig megelégedtek ennek bő felével.

Habony számára így is jól fial a kaszinóbiznisz: 2022 decemberében szállt be, és 17 hónap után 5,3 milliárd forintot hozott neki az üzlet.

Kapcsolódó
Habony Árpád decemberben szállt be a kaszinóbizniszbe, máris nyert 2,5 milliárdot
Ha csak a tavalyi nyereséget vesszük figyelembe, akkor a hátralévő 34 éves koncessziós időszakban 655 milliárd forintot kasszírozhatnak a tulajok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik