Gazdaság

SZÉP-kártyás bolti élelmiszervásárlás: már csak pár nap maradt, ha ki akarja használni

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Jövőre már nem lehet hidegélelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával a boltokban

– ezt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium GFM) közölte az RTL Híradóval. Vagyis januártól ismét csak a megszokott szolgáltatásokat (szállás, vendéglátás, szabadidős tevékenység) lehet majd kifizetni a Széchenyi Pihenőkártyával.

Annyiban nem meglepő a dolog, hogy a kormány az alaposan elszálló infláció miatt eleve idén augusztus 1-jétől december 31-éig (öt hónapra) hirdette meg, hogy a boltokban is lehessen hideg élelmiszert vásárolni a SZÉP-kártyával. De magyarázatot is kapott a híradó a GFM-től, hogy a kormány miért nem hosszabbítja meg a lehetőséget. Azért, mert:

  • 2023 az inflációcsökkentés éve volt,
  • 2024 viszont a gazdasági növekedés éve lesz.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségnek elnöke, Flesch Tamás azt nyilatkozta nekik, hogy amire számítottak, az nem következett be. Vagyis nem lett jelentős visszaesés a forgalmukban, változatlanul nagyon sokan fizetnek SZÉP-kártyával a magyarországi szálláshelyeken.

A legnagyobb SZÉP-kártya kibocsátó, az OTP adatai szerint idén augusztus és november között 26 milliárd forinttal (27 százalékkal) költöttek többet a kártyabitokosok, mint tavaly ilyenkor. Náluk a teljes költésből idén 21 milliárd forintot (a teljes költés 17,4 százalékát) vásárolták le az élelmiszerboltokban, akiknek van SZÉP-kártyájuk. Vagyis összességében a nem élelmiszerbolti költés is emelkedett a kártyakibocsátónál (5 milliárd forinttal), így a hideg élelmiszer vásárlásának lehetősége nem a többi felhasználási cél (szállás, vendéglátás, szabadidő) rovására történt.

Az OTP-n kívül a K&H, az MHB és az Edenred bocsát ki még SZÉP-kártyát. 2023 február és július között (hat hónap alatt) a négy kibocsátónál több mint 41,5 milliárd forintért vásárolhatott a lakosság a boltokban élelmiszert a SZÉP-kártyákkal. Ám miközben a tavaly év elején még 10 százalékos élelmiszerdrágulás júliusra 27 százalékra gyorsult, a kormány indoklás nélkül véget vetett a lehetőségnek.

Kapcsolódó
Nagy segítség volt, hogy boltban is lehetett SZÉP-kártyával fizetni, de miközben vágtat az infláció, megszűnt ez a lehetőség
Február és július között több mint 41,5 milliárd forintért vásárolt a lakosság élelmiszert a SZÉP-kártyákkal. Ám miközben az év elején még 10 százalékos élelmiszerdrágulás júliusra 27 százalékra gyorsult, a kormány véget vetett ennek a lehetőségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik