Gazdaság

Elvileg jók vagyunk, 603 forintra csökkent a benzin átlagára, így bent vagyunk a középmezőnyben

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A benzin ára 10, a gázolajé 4 forinttal csökkent a héten, így Magyarországon a 95-ös motorbenzin átlagára 603, a dízel üzemanyagé 600 forint a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) pénteki adatai szerint. (MTI)

A MÁSZ régiós átlagot is nézett. A szomszédos országok átlagárához viszonyítva Magyarországon

  • a benzin 13 forinttal olcsóbb,
  • a gázolaj 2 forinttal drágább.

Egy liter motorbenzinért Szerbiában, Ausztriában és Szlovákiában többet kell fizetni, mint Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában viszont kevesebbet. A dízel ára csak Szerbiában és Ausztriában drágább, mint Magyarországon, a többi országban olcsóbb.

Mindez azért érdekes, mert Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt az ultimátumot adta a benzinkutaknak, hogy az áraik legyenek a régiós átlag alatt, mert különben beavatkozik a kormány. Hetente ad értékelést a kormány.

Múlt kedden a nemzetgazdasági miniszter úgy értékelt, hogy megtette a hatását a kormány beavatkozása az üzemanyagárakba – ami alapvetően inkább önkéntes vállalásra épül, mint erős regulációra.

A kisbenzinkutak veszélyben érzik a létüket a túladóztatás miatt, a kormány szerint viszont nem csak a profitot kellene nézniük.

Kapcsolódó
FBSZ: A túladóztatás miatt vannak veszélyben az üzemanyag-kiskereskedő családi vállalkozások
Adóreformot sürget az FBSZ. A kormány szerint be kéne fejezniük a vádaskodást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik