Gazdaság

Meggondolta magát Tuzson Bence, újraindult az e-cégbetekintő

Varga Jennifer / 24.hu
Tuzson Bence igazságügyi miniszter
Varga Jennifer / 24.hu
Tuzson Bence igazságügyi miniszter

A mai naptól újra elérhető az E-cég betekintő ­– adta hírül honlapján az Országos Bírósági Hivatal, mellékelve a megújult szolgáltatáshoz a linket is .

Mint megírtuk, április 25-én az Igazságügyi Minisztérium hirtelen megszüntette az elektronikus ügyintézés portálon a cégbetekintő szolgáltatást, aminek segítségével bárki a nap 24 órájában, ingyenesen hozzáférhetett a magyarországi gazdásági társaságok cégirataihoz. Azokhoz a dokumentumokhoz, amiket a cégbíróságoknak adnak le az érintett cégek, és amik alapján a közhiteles cégbírósági bejegyzések készülnek. Arra hivatkoztak, hogy lejárt az OBH-val kötött megállapodás fenntartási ideje.

Az illetékes helyettes államtitkár azt közölte, hogy a fenntartására vonatkozó üzemeltetési kötelezettség lejárt, és a gazdálkodó szervezetek cégiratainak bárki által, ingyenesen történő letölthetőségét nem írja elő sem hazai, sem nemzetközi jogszabály, irányelv vagy kötelezettség.

Mint kiderült, 800 millió forint uniós támogatással fejlesztették ki a cégbetekintő rendszert 2009-2011 között, és a fenntartási időszak pedig 2016-ban lejárt. Akkor nem kapcsolták le a rendszert, sőt a Covid-járvány idején, 2020 márciusától a rendszer az Elektronikus Ügyintézési Portálon közvetlenül is elérhetővé vált. A világjárvány miatti lezárásokra tekintettel felemelték a keresésindítási limitet felhasználónként 5-ről 100-ra.

Az OBH a szolgáltatás leállításakor jelezte, hogy tárgyal az IM-mel a helyzet rendezéséről, a szolgáltatás más formában történő újraindításáról.

Az ügyvédek körében felzúdulást váltott ki a lépés, mint megtudtuk, Havasi Dezső, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke levélben fordult az ügyvédi kar nevében Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez, és telefonon is jelezte, milyen nehézségeket okoz az elektronikusan, a nap 24 órájában elérhető szolgáltatás megszüntetése.

Nagy csalódás lenne az ügyvédség számára, ha a digitális világban vissza kellene térni a régi „betelefonálós”, iratbetekintős cégeljárási formára, jelentős többletmunkát okozva a cégügyintézőknek.

– írta levelében az elnök arra utalva, hogy az ügyvédeknek egyetlen cégiratért személyesen kellene felkeresni a cégbíróságot, vidéki székhely esetében az adott vármegye székhelyén lévőt. Ez rengeteg időt rabolna, az ügyfelek számára pedig jelentősen drágulnának az ügyvédi díjak.

Arról nincs információnk, hogy az Igazságügyi Minisztérium az OBH, a MÜK vagy mások kérését meghallgatva döntött-e az e-cégbetekintő újraindításáról, mindenesetre három hét szünet után reggel óta megint elérhető a szolgáltatás, átfazonírozott honlappal és a belépéshez most már ügyfélkapu+ szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik