Gazdaság

Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor nevében is bepróbálkozhatnak a banki csalók

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Jelentősen nőtt azon kibercsalásokkal kapcsolatos eseteknek a száma, amelyek a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) futnak be – derül ki egy az rtl.hu-n megjelent cikkből. Kitérnek rá, hogy egy friss jelentés szerint a legnagyobb arányban nem a nyugdíjasok, hanem a gyerekeket nevelő felnőttek válnak áldozattá.A cikkből kiderül még, hogy terjed a QR-kódos átverési módszer, gyakori, hogy ismert emberek nevét használják fel a csalók, és az is előfordult, hogy a bűnözők tízmillió forintos személyi kölcsönt vettek fel az áldozat nevében.

Gyakran fordult elő az is, hogy az online médiában ismert emberek arcát, nevét felhasználva reklámoztak befektetéseket, például Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgató nevében – ilyenkor a pénzintézet mindig figyelmeztette a lakosságot, hogy ezek a reklámok hamisak. Más közismert emberekkel, Mészáros Lőrinccel, Pataky Attilával vagy Palvin Barbarával is felbukkantak hasonló reklámok az interneten. Ezek a csalók is távoli hozzáférést biztosító programon keresztül fértek hozzá az ügyfelek bankszámlájához. Volt, hogy kezdetben még utaltak is a számlájukra kisebb összeget, hadd higgye az áldozat, hogy valóban fial a befektetése.

Az egyik áldozat úgy járt, hogy egy hónappal a regisztráció után kapott a befektetési cégtől egy még kedvezőbb ajánlatot, amihez be kellett kapcsolnia az Anydesk (távoli elérést biztosító) programot. Mire észbe kapott, a bűnözők az összes pénzt elutalták a számlájáról, sőt 10 millió forintnyi személyi kölcsönt is igényeltek online a nevében, és azt is ellopták.

Kapcsolódó
Brutális: hétszeresére emelkedett egy év alatt a kibercsalások, átverések száma
Legalábbis az Áldozatsegítő Szolgálathoz hétszer annyi panasz érkezett, mint egy éve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik